Európskym bankám sa nedarí, najhorší výkon majú v Taliansku

, ČTK Foto: SITA

Európsky bankový systém sa aj po takmer šiestich rokoch od vrcholu svetovej finančnej krízy stále nachádza v kritickej situácii. Vyplýva to podľa agentúry DPA zo štúdie Banky pre medzinárodné vyrovnanie platieb (BIS). Tá býva často označovaná za "centrálnu banku centrálnych bánk".

Situácia v európskom bankovom sektore je podľa BIS aj naďalej napätá a stále je potrebné posilniť konkurencieschopnosť európskych bánk a zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť ich podnikateľských stratégií.

Jednou z hrozieb pre európsky bankový sektor podľa štúdie zostáva vysoké zadlženie finančných inštitúcií. BIS však upozorňuje, že banky sa týmto problémom začali v poslednej dobe intenzívnejšie zaoberať, aby uspeli v testoch Európskej centrálnej banky (ECB). Tá bude od novembra vykonávať jednotný dohľad nad bankami v eurozóne. Šéfka tohto dohľadu Danièle Nouy tvrdí, že záťažové testy bánk, predchádzajúce spusteniu jednotného dohľadu, budú veľmi tvrdé. Banky musia v rámci týchto testov preukázať, že by sa dokázali vysporiadať s krízovými podmienkami.

Aktuálne je horúco v bankovom sektore Bulharska. Už minulý týždeň znepokojili Bulharov správy o problémoch v štvrtej najväčšej bulharskej banke Corporate Commercial Bank (CCB). Tie viedli k rozsiahlemu vyberaniu vkladov, čo prinútilo centrálnu banku, aby nad CCB prevzala kontrolu a zastavila jej aktivity. Bulharská centrálna banka uviedla, že ide o destabilizáciu krajiny prostredníctvom útokov na bankový systém, úrady vyšetrujú šírenie poplašných správ o bankovom sektore. Hlavným cieľom útokov je tretia najväčšia bulharská banka First Investment Bank. Centrálna banka v snahe o upokojenie situácie prisľúbila, že využije všetky svoje prostriedky k ochrane úspor obyvateľstva. Vyzvala tiež všetky štátne úrady a politické strany, aby pomohli obnoviť dôveru verejnosti v bankový systém.  "Bankový systém je stabilný a nový úver od MMF momentálne nie je potrebný," uviedol jeden z analytikov sofijského Inštitútu pre trhovú ekonomiku. "Úverový rating krajiny zostáva napriek terajšej panike vysoký," dodal.
Európska komisia umožnila Bulharsku, aby jeho vláda poskytla tamojšom ohrozeným bankám štátnu úverovú podporu v objeme 2,3 miliardy dolárov. O možnosť poskytnúť bankám pôžičku muselo Bulharsko podľa pravidiel EÚ požiadať Európsku komisiu. Komisia v pondelok oznámila, že vyhovela. Sofia požiadala o poskytnutie "nevyhnutnej a primeranej likvidity" pre bankový systém. Komisia pritom skonštatovala, že bulharský bankový systém je kapitálovo vybavený dostatočne a tamojšie banky v porovnaní s bankami v iných krajinách EÚ majú vysokú úroveň likvidity.

Situáciu európskych bánk odráža aj prieskum tisíc najväčších bánk, ktoré vlani dosiahli rekordný zisk.
Ako vyplýva z prieskumu, ktorý zverejnil časopis The Banker, mali banky v eurozóne na celkovom zisku podiel iba tri percentá. Ešte pred finančnou krízou sa pritom na celosvetovom zisku podieľali 25 percentami. Talianske banky zaznamenali vlani stratu 35 miliárd USD, čo bol najhorší výkon zo všetkých krajín.

Zisk pred zdanením 1000 najväčších bánk sveta vlani dosiahol rekordných 920 miliárd amerických dolárov, v porovnaní s predchádzajúcim rokom je to viac o 23 percent.

Prvé štyri miesta v rebríčku ziskovosti obsadili Čínske banky. Čínske banky sa na čiastke celkového zisku podieľali takmer jednou tretinou. Ich celkový zisk pred zdanením vlani predstavoval 292 miliárd amerických dolárov (USD), teda 32 percent zisku celého odvetvia. Najziskovejšia z celého bankového sektora bola čínska Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) so ziskom 55 miliárd USD. Na ďalších troch pozíciách nájdeme China Construction Bank, Agriculture Bank of China a Bank of China.

Zisk bánk v Spojených štátoch predstavoval 183 miliárd USD, teda zhruba pätinu celkového zisku. Najviac v USA zarobila Wells Fargo, a to 32 miliárd USD.

Japonské banky zarobili 64 miliárd USD, teda sedem percent globálneho zisku. Banky v Kanade, Francúzsku a Austrálii vykázali zisk 39 miliárd USD, v Brazílii 26 miliárd USD a v Británii 22 miliárd USD, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje The Banker.

Časopis tiež uviedol, že ICBC si udržala pozíciu najsilnejšej banky na svete, na základe objemu kapitálu, ktorý vlastní. Na druhé miesto vyskočila z piateho China Construction Bank, za ňou nasledovali JPMorgan, Bank of America a HSBC.

Americká banka Wells Fargo sa vlani stala najväčšou bankou na svete podľa trhovej hodnoty vďaka prudkému rastu ceny akcií podporenému trvalým zvyšovaním zisku. Jej trhová hodnota predstavovala 275 miliárd USD, o 75 miliárd USD viac než bola trhová hodnota ICBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy