Vklady v bankách sú v bezpečí, garantované štátom

Bulharský prezident Rosen Plevneliev dnes vyhlásil, že peniaze, ktoré si občania a spoločnosti uložili v bulharských bankách, sú v bezpečí a garantované štátom. Bulharské štátne inštitúcie a politické strany plne podporujú snahy stabilizovať bankový systém v krajine a Bulhari nemajú dôvod obávať sa o svoje úspory, uviedol na tlačovej konferencii po vyše štvorhodinovom rokovaní s šéfmi hlavných politických strán, ministrom financií a vedením národnej banky.
„Banky budú naďalej fungovať v normálnom režime,“ zdôraznil. A dodal, že bankový sektor má dostatočné finančné rezervy, aby prežil súčasnú krízu.
Dnešným politickým konzultáciám predchádzali masové výbery vkladov z dvoch komerčných bánk v Bulharsku, ktoré vyvolali obavy z finančnej stability najchudobnejšej členskej krajiny Európskej únie, uviedla agentúra Reuters. Po Corpbank postihli masové výbery First Investment Bank (FIBank). Vývoj viedol Bulharskú národnú banku k vydaniu varovania, že ide o sústredený útok na bankový systém.
Plevneliev ďalej povedal, že 6. augusta rozpustí parlament a vymenuje dočasnú vládu, ktorá povedie Bulharsko do predčasných parlamentných volieb. Na ich termíne sa šéfovia politických strán dohodli v piatok, budú 5. októbra.
Bulharské orgány dnes uviedli, že v súvislosti s masovými výbermi vkladov z bánk zadržali ďalších troch ľudí, spolu s dvoma zadržanými v sobotu ich je teda päť. Podozrievajú ich z účasti na organizovanom pokuse destabilizovať finančný systém krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy