Draghi: Pre dobrú menovú úniu je potrebné urobiť oveľa viac

, ČTK;patria Foto: SITA

Oživenie eurozóny je zatiaľ slabé, nerovnomerné a zraniteľné. Úrokové sadzby zostanú nízke ešte dlhšiu dobu, uviedol v rozhovore pre holandský denník De Telegraaf prezident ECB Mario Draghi.

Na otázku, čo by sa muselo stať, aby ECB spustila program nákupu majetku, známy tiež ako kvantitatívne uvoľnenie menovej politiky, Draghi uviedol, že "by to bola odpoveď na zhoršenie inflačných očakávaní v stredne dlhom období". Prostredníctvom nákupu majetku získavajú banky viac peňazí, ktoré potom môžu požičiavať. "V tejto chvíli sa, však, sústredíme na opatrenia oznámené 5. júna," citovala z rozhovoru Draghiho agentúra Reuters.

Inflácia v eurozóne teraz dosahuje pol percenta, čo je hlboko pod dvojpercentnou hranicou stanovenou ECB ako strop cenovej stability aj pod úrovňou jedného percenta, ktorú ECB označila za "nebezpečnú zónu". V stredne dlhom horizonte ECB očakáva infláciu mierne pod dvoma percentami.

Súčasná nízka inflácia v eurozóne vyvoláva obavy, že by región mohol vstúpiť do deflačnej špirály poklesu cien, spomaľovanie rastu a znižovanie spotreby a investícií v štýle Japonska. Na júnovom zasadnutí menového výboru ECB znížila úrokové sadzby na rekordné minimá, depozitnú sadzbu do záporných hodnôt, a zaviedla sériu krokov, ktoré majú podporiť poskytovanie úverov firmám. Draghi po zasadnutí uviedol, že ECB bude ďalej konať, ak to bude potrebné.

Draghi v rozhovore upozornil, že v rámci mandátu ECB je možný aj nákup štátnych dlhopisov, najmä v prípade, že jeho cieľom je zabezpečenie cenovej stability. Kvantitatívne uvoľnenie menovej politiky by však nemuselo zahŕňať len nákup štátnych dlhopisov, ale aj pôžičky súkromnému sektoru. O tom, ako by tento program vyzeral, však podľa neho budú členovia ECB konať, až príde čas.

Na otázku, ako dlho zostanú úrokové sadzby nízke, poznamenal, že ECB predĺžila bankám prístup k neobmedzenej likvidite až do konca roka 2016. "To je signál," vyhlásil. Program podpory bankových úverov pre podniky potom má pokračovať ešte štyri roky. "To ukazuje, že úrokové sadzby zostanú nízko dlhšiu dobu." Sadzby sa zvýšia, až bude oživenie pevné, upozornil.

Draghi sa v rámci rozhovoru vyjadril aj k celkovej politike Eurozóny. Podľa jeho názoru je potrebné urobiť oveľa viac pre dobrú menovú úniu. "V prípade rozpočtových dohôd sa darí zvrchovanosť deliť medzi členské štáty. Rovnaký prístup by mal byť použitý tiež v prípade trhu práce, konkurencieschopnosti či byrokracie na vnútornom trhu," uviedol Draghi.

Súvisiace články

Aktuálne správy