Inflácia v USA sa v máji zrýchlila

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,4 % a medziročne o 2,1 %.

Americké spotrebiteľské ceny v máji stúpli najvýraznejšie za viac ako rok. Ministerstvo práce USA v utorok informovalo, že celková hladina spotrebiteľských cien v krajine sa v porovnaní s aprílom zvýšila o 0,4 %, pričom potraviny medzimesačne zdraželi najviac od augusta 2011. Ceny potravín sa zvýšili o 0,5 %, pričom sa zvyšovali už piaty mesiac.

Májový medzimesačný rast cien v USA prekonal očakávania ekonómov, ktorí predpokladali, že bude na úrovni 0,2 %. V apríli bola medzimesačná inflácia v krajine vo výške 0,3 %. Medziročne sa spotrebiteľské ceny v máji zvýšili o 2,1 %. Išlo o ich najväčší medziročný rast od októbra 2012. V apríli bola medziročná inflácia 2 %. Ekonómovia očakávali, že v rovnakej výške bude aj v máji.

Medzimesačná takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, bola v máji 0,3 %, čiže najvyššia od augusta 2011. Medziročná jadrová inflácia bola na úrovni 2 %, čiže najvyššia od februára minulého roka. Ekonómovia predpokladali, že medzimesačná jadrová inflácia bude 0,2 % a medziročná 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy