Britská inflácia sa v máji zmiernila

Májová medziročná inflácia v krajine sa spomalila na úroveň 1,5 % z aprílovej výšky 1,8 %. Dôvodom bolo zlacnenie potravín.

Inflácia vo Veľkej Británii v máji oslabila a dostala sa najnižšie za 4,5 roka. Medziročná inflácia sa spomalila na úroveň 1,5 % z aprílovej výšky 1,8 %. Májová inflácia tak bola najmiernejšia od októbra 2009. Dôvodom bol prvý medziročný pokles cien potravín od roku 2006, informoval v utorok britský štatistický úrad ONS. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že inflácia sa v máji zmierni trochu menej, a to na 1,7 %.

Potraviny v Británii v máji v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zlacneli o 0,6 %. Podľa ONS to mohlo byť výsledkom cenovej vojny medzi supermarketmi. Hoci sa však znižujú ceny niektorých nevyhnutných tovarov pre domácnosti, ďalšie údaje štatistického úradu ukázali, že ceny domov v krajine v apríli medziročne vzrástli o 9,9 %. Išlo o ich najvýraznejšie medziročné zdraženie od júna 2010. Domy v Londýne oproti aprílu minulého roka zdraželi o 18,7 %.

Rozdielny vývoj celkovej inflácie a cien nehnuteľností vo Veľkej Británii podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma agentúry Markit, bude komplikovať diskusiu o vhodnom načasovaní prvého zvýšenia úrokových sadzieb z ich rekordne nízkej úrovne. Hoci britská ekonomika rastie rýchlym tempom, nízka inflácia umožňuje centrálnej banke krajiny udržiavať úroky na rekordnom minime 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy