Podľa ďalšieho záťažového testu ČNB sú banky v ČR odolné

Banky a poisťovne pôsobiace v Českej republike by zvládli aj silnú recesiu a defláciu. Zistil to ďalší záťažový test Českej národnej banky (ČNB). Ako sa ukázalo, tieto ústavy majú dostatočné rezervy. Rizikovejšie sú podľa centrálnej banky družstevné záložne. Informoval o tom server novinky.cz.
„Vývoj v minulom roku potvrdil, že pokiaľ majú banky dostatočné kapitálové a likviditné rezervy, sú schopné aj v období slabej ekonomickej aktivity udržať stabilitu a ziskovosť,“ povedal guvernér ČNB Miroslav Singer.
ČNB testuje banky vzhľadom na najpravdepodobnejší scenár, ale aj na ten rizikový. Centrálna banka uviedla, že v porovnaní s bankami zostáva aj naďalej viac rizikový segment družstevných záložní. Podiel zlyhaných úverov na celkových úveroch im medziročne prudko vzrástol takmer na 23 % a nepriaznivé údaje vykazujú záložne podľa centrálnej banky aj v ďalších ukazovateľoch.
V Česku pôsobí 45 bánk a pobočiek zahraničných bánk, 12 družstevných záložní, 51 poisťovní a pobočiek zahraničných poisťovní i 10 dôchodkových spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy