Inflácia v Británii v máji spomalila viac, ako sa čakalo

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Británii v máji 2014 spomalilo, a to viac, ako ekonómovia očakávali, na najnižšiu úroveň za 4,5 roka. Dôvodom bolo zlacnenie potravín a nákladov na dopravu. Centrálna banka Bank of England (BoE) tak získala čas, aby sa nadýchla pred prípadnou zmenou svojej menovej politiky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu (ONS) medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve v máji 2014 kleslo na 1,5 % z aprílových 1,8 % a dosiahlo najnižšiu úroveň od októbra 2009. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že sa zníži na 1,7 %. Miera inflácie sa tak už šesť mesiacov pohybuje pod cieľom britskej centrálnej banky, ktorý je stanovený na úrovni 2 %.
Tento výsledok poskytol guvernérovi BoE Markovi Carneymu čas. Centrálna banka bola totiž pod tlakom, aby po piatich rokoch skončila so stimulmi na podporu ekonomiky. Carney pritom ešte minulý týždeň naznačoval, že BoE možno pristúpi k sprísneniu menovej politiky skôr, ako trhy odhadujú.
V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v Británii v máji znížili o 0,1 %.
Dôvodom májového spomalenia inflácie v Spojenom kráľovstve bol najmä medziročný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov, prvý od roku 2006, a to o 0,6 %.
Takzvaná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny alkoholu, potravín, tabakových výrobkov a energií, v máji tiež spomalila a medziročne vzrástla o 1,6 % po aprílovom zvýšení o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy