Ubytovanie pri slovenskom mori: Do sporného hotelového komplexu na Hvare vstupujú Slováci

, Seebiz;ČTK Foto: SITA

Slováci získali podiel v chorvátskom hotelovom projekte Sunčani Hvar. Ako informoval chorvátsky web SEEbiz, novým akcionárom je slovenská Prime Tourist Resorts. Okrem prekrásneho prostredia je rezort spájaný aj s vysokým dlhom developera voči veriteľom.

Bývalý väčšinový vlastník, česká odnož spoločnosti Orco, predal podiel 24,94 % v hotelovom projekte chorvátskeho letoviska Sunčani Hvar akciovej spoločnosti Prime Tourist Resorts, za symbolické 1 euro. Vzhľadom k tomu, že hodnota týchto aktív bola v účtovníctve Orco už odpísaná, nepriniesol predaj za túto cenu žiadnu stratu. Chorvátsky web píše, že Česi akcie previedli na slovenskú akciovku v rámci dohody o pôžičke z 15. júla 2010.

Obchod prebehol 11. júna, český developer má aj naďalej v Sunčani Hvar podiel 31,61 %, z pôvodných 50 percent. Po týchto transakciách je najväčším akcionárom štát, alebo Centrálny úrad pre štátnu správu majetku (DUUDI), ktorý vlastní 32,36 percenta akcií.

Okrem akcií predali Orco aj pohľadávku za 2,1 milióna eur. Kvôli tomu, že len časť je zabezpečená hypotékami na nezrekonštruované hotely, predali pohľadávku so zľavou 65%.

Hotelový projekt Sunčani Hvar patrí k neúspechom zadlženého developera. Na konci minulého roka kvôli tomu Orco obnovilo arbitráž s chorvátskym privatizačným fondom. Ten podľa Orca od roku 2005 niekoľkokrát porušil zmluvné záväzky, čím spoločnosti vznikla výrazná škoda.

Orco podniká predovšetkým v Prahe, Berlíne, Varšave a Budapešti. V tohtoročnom prvom štvrťroku spoločnosť vykázala čistú stratu 54,4 milióna eur. Hlavným dôvodom je podľa nej strata kontroly nad nemeckou dcérskou spoločnosťou GSG Group, predtým Orco Germany, uviedla firma. V rovnakom období vlani Orco hospodárilo so ziskom 3,4 milióna eur.

Ostrov Hvar je najdlhším a najslnečnejším chorvátskym ostrovom a cez nezanedbateľnú konkurencii býva považovaný tiež za jeden z najkrajších. Výnimočné prírodné podmienky robia z ostrova obľúbený cieľ návštevníkov Chorvátska. Hvar je úspešne porovnávaný s najznámejšími svetovými destináciami.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy