KBC chce štátnu pomoc splatiť o tri roky skôr

Belgická finančná skupina štátu stále dlhuje 2 mld. eur z celkovej pomoci 7 mld. eur, ktorú dostala počas kulminácie finančnej krízy.

Belgická finančná skupina KBC uviedla, že chce splatiť zvyšnú sumu štátnej pomoci do konca roka 2017, čiže o tri roky skôr, ako pôvodne plánovala. Skupina konštatovala, že tretinu prebytočného kapitálu, ktorý vygeneruje do roku 2017, použije na splácanie štátnej pomoci. KBC štátu stále dlhuje 2 mld. eur z celkovej pomoci 7 mld. eur, ktorú dostala počas kulminácie finančnej krízy.

Ešte vo februári belgická finančná skupina uviedla, že nebude platiť dividendy za rok 2015. Ak banka platí dividendy, musí zároveň uhrádzať 8,5-percentný úrok zo štátnej pomoci, ktorú ešte dlhuje. Takéto podmienky určila Európska komisia (EK). Skupina ďalej konštatovala, že nebude expandovať mimo svojich hlavných trhov v Belgicku, Českej republike, Maďarsku, na Slovensku a v Bulharsku. Vyjadrila pritom nádej, že jej stratová írska dcéra bude od roku 2016 zisková.

Do skupiny KBC patrí slovenská ČSOB, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom.

Súvisiace články

Aktuálne správy