Švajčiarska vláda znížila svoju prognózu rastu ekonomiky

Pod zníženie tejto prognózy sa podľa štátneho sekretariátu pre ekonomické záležitosti (SECO) podpísal najmä stagnujúci vývoz.

Švajčiarska vláda v utorok znížila svoju prognózu rastu ekonomiky na tento a budúci rok, pričom sa odvolala na stagnujúci vývoz. „Aj naďalej očakávame, že hospodárske oživenie bude do roku 2015 posilňovať, “ uviedli ekonómovia zo štátneho sekretariátu pre ekonomické záležitosti (SECO). Dodali, že „ekonomické oživenie môže byť o niečo pomalšie, ako sme predpokladali v marci, kvôli zaostávajúcemu vývozu.“

SECO revidoval smerom nadol svoj odhad rastu ekonomiky na 2,0 % z marcovej prognózy 2,2 % v roku 2014 a na 2,6 % z marcového odhadu 2,7 %. Štátny sekretariát tiež prognózuje, že spotrebiteľské ceny v tomto roku vzrastú o 0,1 %, pričom v porovnaní s marcovým odhadom sa táto prognóza nezmenila. Inflácia by podľa štátneho sekretariátu mala dosiahnuť v budúcom roku 0,4 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období od januára do marca medzikvartálne posilnil o 0,5 %. Medziročne švajčiarske hospodárstvo v prvom štvrťroku vzrástlo o 2 %. Celkový export krajiny v prvom štvrťroku medzikvartálne rástol, a to o 2,2 %. K posilneniu pomohol najmä vývoz vozidiel, chemikálií a farmaceutických produktov. Súkromná spotreba však v prvom štvrťroku posilnila iba o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy