Čína bude vyrábať tatrovky, legálne

, HN Foto: SITA

Štátna čínska spoločnosť Aviation Industry Corporation of China kúpi od českého výrobcu Tatra Trucks licenciu na výrobu automobilov Tatra, píšu české Hospodárske noviny. Licenciu by firma mala získať na päť rokov pod podmienkou, že sa vyrobené autá budú používať výhradne v Číne.

Licencia sa má týkať modelového radu TERR No 1 a podľa zdrojov z českého ministerstva obchodu a priemyslu by malo ísť o výrobu minimálne desať tisíc áut, uvádzajú Hospodárske noviny.

Čínska spoločnosť Aviation Industry Corporation of China (AVIC) ich bude vyrábať v novo vybudovanej továrni najprv z dielov zaslaných z Česka. Postupne sa ale bude podiel českých dodávok znižovať a budú nahradzované súčiastkami vyrobenými priamo v Číne.

Väčšina podmienok vzájomného obchodu je už podľa denníka dohodnutá. Čínska strana má však ešte predložiť návrh garancie, podľa ktorej budú vyrobené autá použité iba v Číne, a nebudú tak konkurovať Tatre na iných trhoch.

Tatra má od vlaňajšieho marca nových majiteľov, ktorí firmu kúpili v dražbe. Do tej sa dostala kvôli dlhom. Kopřivnickú automobilku Tatra vlani opustilo najviac nových nákladiakov od roku 2008. Vyrobila 763 kompletných vozidiel, väčšina z nich išla na export. Kopřivnická spoločnosť Tatra, as, pokračovateľka prednovembrovej automobilky, ale zrejme definitívne končí. Jej predstaviteľ Ronald Adams požiadal začiatkom júna súd o vyhlásenie konkurzu. Tatrovky už vyrába iná firma.

Súvisiace články

Aktuálne správy