Stimuly ECB zabrali: Európske akcie sú na rekordných hodnotách

, E15 Foto: SITA

Vytrvalá podpora Európskej centrálnej banky (ECB) zvýšila hodnotu európskych akcií zastúpených v indexe Stoxx Europe 600 o viac ako štyri bilióny dolárov.

Priateľská politika ECB poslala hodnotu firiem, merané pomerom ceny a zisku, na najvyššiu úroveň za desať rokov. Rast akciových trhov už poslal hodnotu spoločností z indexu na 17,5 násobok ročného zisku, čo je najviac od roku 2002. Ukazujú to údaje a agentúry Bloomberg.

Firemné dividendy sú dnes často vyššie ako výnosy štátnych dlhopisov, čo investorov motivuje k výmene bondov za akcie. Priemerné dividendy európskych spoločností sú teraz už o dve percentá nad výnosom desaťročných nemeckých štátnych dlhopisov. "O veľkom presune z dlhopisov do akcií sa hovorí už dlhšie, veľký rozdiel dnes je ale v tom, že počiatočné ocenenie akcií je oveľa horšie," uviedol Graham Bishop, analytik londýnskej Exane BNP Paribas.

Od chvíle, kedy sa Mario Draghi ujal najvyššieho postu v ECB, drží úroky z úverov pre európske vlády čo najnižšie. V júli 2012 potom slávne vyhlásil, že ECB urobí čokoľvek, aby euro zachránila. Od tej doby posilnil akciový index Stoxx Europe 600 o 48 percent. Celková hodnota firiem v indexe vzrástla zo 7,9 bilióna na 12,1 bilióna dolárov.

Pred necelými dvoma týždňami vyrazila ECB do ďalšieho útoku, keď znížila základnú úrokovú sadzbu, bankám v eurozóne sľúbila 400 miliárd eur „lacných“ peňazí a sadzbu, za ktorú si u ECB môžu komerčné banky uložiť peniaze znížila na mínus 0,10 percenta. Banky teda ECB musia po novom platiť za privilégium uložiť si u nej peniaze.

Súvisiace články

Aktuálne správy