O dopadoch metodiky ESA 2010 vieme málo, sťažuje sa Kažimír

Ministerstvo financií musí pracovať na rozpočte na budúci rok. Ani niečo vyše šiestich mesiacov do konca roka však presne nevie, ako zavedenie novej štatistickej metodiky ESA 2010 ovplyvní údaje o deficite a dlhu.

Ministerstvo financií stále presne nevie, čo zavedenie novej metodiky vykazovania údajov o národných účtoch ESA 2010 bude znamenať pre slovenské verejné financie. Štátu pritom môže do značnej miery skomplikovať prípravu rozpočtu na budúci rok. Ani šesť mesiacov pred koncom roka totiž nevie s istotou napríklad povedať, aká bude od budúceho roka sadzba dane z pridanej hodnoty. Podľa našej legislatívy sa má totiž sadzba dane pri poklese deficitu pod 3 % znížiť zo súčasných 20 % na pôvodných 19 %. Kým podľa starej metodiky bol vlaňajší deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu, pri októbrovej notifikácii dlhu a deficitu zo strany Eurostatu to už podľa novej metodiky, ktorá sa začne oficiálne používať 1. septembra 2014, platiť nemusí. Ministerstvo si zároveň nevie prepočítať ani možné dopady metodických zmien v ďalších rokoch.

Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra môžme v súčasnosti povedať, že do výpočtu hrubého domáceho produktu budú podľa novej metodiky ESA 2010 vstupovať nové faktory, ktoré úroveň tohto ukazovateľa ovplyvnia smerom k vyššiemu rastu. Ide napríklad o zohľadňovanie výdavkov na vedu a výskum a na vojenskú techniku ako investícií. Pribudnú aj ďalšie zmeny, ktoré by mali hrubý domáci produkt papierovo nafúknuť. Už tak jasná situácia však nie je ohľadom faktorov, ktoré ovplyvnia najmä deficit a dlh, teda ukazovatele, ktoré sú kľúčové pri zostavovaní rozpočtu. Stále totiž nie je jasné, či a ktoré subjekty sa budú považovať za súčasť verejnej správy. Ich hospodárenie by totiž v prípade zaradenia do verejných financií priamo ovplyvňovalo hospodárenie verejnej správy ako celku.

„Bohužiaľ, my nemáme momentálne dostatok informácií o tom, aby sme vedeli kvantifikovať možné dopady. To z mojej strany môžte brať ako sťažnosť. Nepovažujem za úplne normálne, že v júni bežného roka nemáme jasné a presné informácie o tom, čo sa udeje v októbri bežného roka. Ale toto je realita,“ vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii. Minister pripúšťa, že výsledkom októbrovej notifikácie deficitu a dlhu podľa novej metodiky tak môže byť nevyhnutnosť vstupovať do pripraveného rozpočtu. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách totiž musí vláda schválený rozpočet do parlamentu odoslať najneskôr do polovice októbra, kým jesenná notifikácia Eurostatu sa očakáva zhruba o týždeň neskôr. „Na túto situáciu sa budeme musieť operatívne pripraviť aj pri príprave štátneho rozpočtu. Možno budeme musieť priamo vstupovať ešte aj do štátneho rozpočtu, ktorý musí byť vládou schválený a posunutý do parlamentu do 15. októbra,“ tvrdí Kažimír.

O zavádzaní novej metodiky ESA 2010 do praxe v pondelok informoval aj Štatistický úrad SR. Európsky systém národných a regionálnych účtov ESA 2010 je najnovší medzinárodne porovnateľný účtovný rámec Európskej únie pre systematický a podrobný opis ekonomiky. Bude implementovaný od 1. septembra 2014 a prenos údajov z členských štátov do Eurostatu po tomto dátume sa bude riadiť pravidlami Programu zasielania údajov ESA 2010. Štruktúra ESA 2010 je vypracovaná v súlade s celosvetovými usmerneniami o národnom účtovníctve stanovenými v metodike pre systém národných účtov 2008 (SNA 2008). Výnimkou sú len určité rozdiely v prezentácii a vo vysokom stupni presnosti niektorých pojmov ESA 2010, ktoré sa používajú na špecifické účely Európskej únie. Zodpovednosť za vypracovanie tejto metodiky niesli spoločne Organizácia Spojených národov (OSN), Medzinárodný menový fond (MMF), Štatistický úrad Európskej únie (Eurostat), Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Svetová banka.

Zmeny v metodike systému národných účtov ESA 2010 oproti doteraz používanej ESA 95 sú podľa štatistikov orientované na zachytenie zmien ekonomickej reality v podmienkach narastajúcej globalizácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy