Španielsko by podľa ekonómov malo zbankrotovať

Minulý týždeň vyšiel v Bloomberg Brief celkom zaujímavý článok, ktorý volal po tom, aby Španielsko vyhlásilo default. Španielske 10 ročné dlhopisy sa obchodujú na rovnakých yieldoch, ako tie americké, no schopnosť krajiny splácať svoje záväzky nie je ani náhodou taká dobrá, ako v prípade USA. Čím dlhšie bude euro flirtovať s defláciou, tým je väčšia pravdepodobnosť, že hlboko zadlžené krajiny budú v pokušení vyhlásiť default. Aktuálne to však trh netrápi, pretože je tu prítomná ECB so svojimi sľubmi a market biduje na každý európsky dlhopis, no Európska Únia si zaviedla tzv. 1/20 pravidlo na znižovanie dlhu. Toto pravidlo hovorí o tom, že ak sa debt/GDP dostane nad 60%, daná krajina musí znižovať dlh o 1/20 každý rok, alebo dostane pokutu vo výške 0.2% GDP.

Španielsko má na výber z piatich krokov, aby sa vyhlo tomuto diabolskému kruhu:

1)      Prvým je pokus o rast GDP rýchlejšie, ako rastie dlh krajiny, aby sa znížil pomer debt/GDP. Podľa forecastov IMF však anualizované GDP v Španielsku bude rásť iba pod úrovňou 1.3% do roku 2020 a takéto tempo rastu nie je dostatočné na zníženie pomeru D/GDP.

2)      Druhou možnosťou je pokračovanie v uťahovaní opaskov, čo je však pre politikov samozrejme najmenej populárne riešenie. Navyše, výrazne škrty môžu pribrzdiť, až zadusiť krehkú ekonomickú obnovu.

3)      Ďalším riešením je zaviesť finančné represie, teda štátom diktované opatrenia, ako je napr. cap na úrokové sadzby, priame požičiavanie vláde, alebo regulácia kapitálových tokov. Tieto opatrenia však môžu znamenať stratu reputácie a sú v európskej únii ťažko priechodné, aj keď v prípade Cypru sme ich videli v akcii.

4)      Radikálnym riešením je už spomínaný default, alebo reštrukturalizácia dlhu. Grécku sa to už podarilo (PSI swap) a podľa viacerých ekonómov bude reštrukturalizácia potrebná u viacerých periférnych štátov.

5)      Poslednou možnosťou je spoľahnutie sa na infláciu. Španielsky dlh je fixovaný v nominálnych cenách, okrem jednej 5 mld. emisie v minulom mesiaci. Vyššia inflácia znamená nižšiu reálnu hodnotu splátok. Vzhľadom na aktuálnu výšku dlhu, aj 3 percentná inflácia v Španielsku by znižovala D/GDP len o 1 percento do roku 2025, podľa prepočtov Bloomberg Brief s údajmi od IMF.

Finančné represie tu už boli a banky už to majú za sebou, rast GDP je skôr len vtip v novom normále, fiškálne škrty sú pre politikov nepriechodné a inflácia ide presne opačným smerom. Zostáva tak iba jedno jediné riešenie a tým je default/reštrukturalizácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy