Povinné zmluvy v mliekarenskom reťazci sú v 12 štátoch EÚ

Dve krajiny Európskej únie uplatnili pravidlá na reguláciu dodávky určitých syrov s chráneným označením pôvodu alebo s chráneným zemepisným označením.

Zmluvy medzi výrobcami a spracovateľmi mlieka sa stali povinnými v 12 členských krajinách Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska či susedného Maďarska. V Spojenom kráľovstve a Belgicku si zase dohodli kódexy osvedčených postupov. Vyplýva to zo správy o vývoji situácie na trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami, ktoré zverejnila Európska komisia (EK). Uzatváranie povinných zmlúv umožnil balík predpisov týkajúcich sa mlieka prijatý ešte v roku 2012. Jeho cieľom je posilniť pozíciu výrobcov v mliekarenskom dodávateľskom reťazci a pripraviť tento sektor na budúcnosť.

Na jeho základe môžu zároveň poľnohospodári kolektívne vyjednávať o podmienkach zmluvy vrátane ceny surového mlieka prostredníctvom organizácií výrobcov. „Na základe vnútroštátnych ustanovení o uznaní organizácií výrobcov sa formálne uznalo 228 organizácií výrobcov v šiestich členských štátoch. V štyroch z nich tieto organizácie viedli kolektívne vyjednávania, ktoré zahŕňali 4 – 33 % celkových dodávok,“ konštatuje Európska komisia.

Balík opatrení taktiež umožnil členským štátom, aby za určitých podmienok regulovali dodávky syrov s chráneným označením pôvodu či s chráneným zemepisným označením. Toto pravidlo doposiaľ uplatnili dva členské štáty, a to Francúzsko a Taliansko.

Podľa komisie je ešte priskoro, aby sa výraznejšie prejavili účinky balíka predpisov, a to najmä v znevýhodnených regiónoch. „Opatrenia potrebné na to, aby sa skutočne využili možnosti vyplývajúce z tohto balíka, ako napríklad vytvorenie organizácií výrobcov a organizácia kolektívneho vyjednávania, si vyžadujú čas a silnú iniciatívu samotných poľnohospodárov,“ zhodnotila EK.

Tá zároveň podotýka, že napriek prevažne pozitívnemu výhľadu pre trhy s mliekom vo svete, existujú obavy z toho, čo príde po skončení režimu kvót v roku 2015. Na to, aby sa zabezpečil vyvážený rozvoj výroby mlieka v celej EÚ, komisia uisťuje, že bude v prípade potreby, hľadať dodatočné nástroje. Jedným z nich má byť aj nedávno otvorené Európske stredisko pre monitorovanie trhu s mliekom.

Súvisiace články

Aktuálne správy