Poberateľom dávok pomôžu dobrovoľné práce nadobudnúť pracovné návyky

Zmeny vyplývajúce z novely zákona o hmotnej núdzi prinesú viaceré pozitíva. Presvedčené je o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
„Je pozitívne, že naplnenie cieľov zmien, ktorými sú najmä adresnosť sociálneho systému a podnecovanie ľudí k aktivite, sa stáva realitou. Prínos novely sa prejaví nielen v zlepšení stavu verejných priestranstiev v obciach a mestách. Pomocné ruky sa určite zídu aj v sociálnej oblasti, školstve, či pri kultúrnych podujatiach,“ povedal pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška.
Ministerstvo je taktiež presvedčené, že poberateľom dávok pomôžu dobrovoľné práce nadobudnúť či obnoviť pracovné návyky. „Podmienenie sociálnych dávok vlastnou aktivitou zároveň pomôže systému odhaliť, koľko poberateľov dávok doteraz pracovalo načierno doma alebo v zahraničí,“ doplnil Stuška.
Podobný názor má aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR. „Pozitívom zákona je aj fakt, že umožňuje ponúkať klientom nie iba manuálnu prácu, ale aj ďalšie pracovné aktivity ako práca v knižniciach, materských školách, na úradoch, v zdravotníctve, ako aj dobrovoľnícke činnosti. Dôležitý je aj fakt, že sa vykoná veľké množstvo verejnoprospešných aktivít,“ dodáva Jana Lukáčová z kancelárie generálneho riaditeľa ústredia práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy