Taliani zvažujú predaj najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku

, ČTK;HN Foto: SITA

Taliansky koncern Enel zvažuje predaj svojho kontrolného podielu v spoločnosti Slovenské elektrárne. S odvolaním sa na šéfa SE to dnes napísali Hospodárske noviny.

"Naša skupina zvažuje predaj rôznych akvizícií. Slovenské elektrárne nie sú jedinou takouto akvizíciou," cituje denník generálneho riaditeľ SE Luca D’Agnesea.

Štát, ktorý má v podniku tretinu, o zámere talianskeho akcionára nevie. Jedna z kľúčových podmienok, aby s predajom súhlasil, je podľa hovorcu rezortu hospodárstva Stanislava Jurikoviča dostavba Mochoviec. Slovenské elektrárne v súčasnosti pracujú na dostavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne, oproti pôvodným predpokladom sa pritom celý projekt predraží a dokončenie oboch blokov oneskorí.

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006. V súťaži o 66 percent akcií podniku zvíťazil pred spoločnosťou ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za kontrolný podiel v SE zaplatil 840 miliónov eur. Zvyšných 34 percent akcií má pod kontrolou slovenská vláda prostredníctvom Fondu národného majetku. Dnes by za ten istý podiel mohli dostať podstatne vyššiu sumu, píšu Hospodárske noviny. Namiesto stoviek miliónov by sa tak účet za elektrárne mal pohybovať rádovo v miliardách.

Jedným z kandidátov na kúpu by mohol byť ruský Rosatom, ktorý dodáva materiál na dostavbu blokov v Mochovciach. Ruská štátna banka Sberbank navyše včera poskytla Slovenským elektrárňam úver vo výške 870 miliónov eur. Obe strany pritom odmietli, že by si Rusi i v prípade problémov so splácaním mohli nárokovať  na časť podniku.

Záujem o podnik v minulosti prejavil aj český ČEZ, ktorého v privatizačnom tendri slovenskej vlády porazil práve Enel. Hovorca ČEZ Ladislav Kříž dnes oznámil, že slovenský trh spoločnosť ČEZ zaujíma aj naďalej, ku konkrétnym možnostiam sa však nechcel vyjadrovať. "O Slovenské elektrárne sme mali pred rokmi eminentný záujem, pretože vzájomné prepojenie aj vďaka spoločnej histórii v rámci jedného štátu dávalo logiku," uviedol Kříž. Bolo by ale podľa neho veľmi predčasné sa dnes vyjadrovať k ďalším možnostiam.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy