Gigantický úver pre Slovenské elektrárne poskytne Sberbank

, E15 Foto: SITA

Ruská banková skupina Sberbank poskytne najväčšej slovenskej energetickej firme, Slovenským elektrárňam, úver vo výške 870 miliónov eur. Pôjde o termínovaný úver s dobou splatnosti 7,5 roka. Informácie priniesol portál E15.

Na úvere sa podieľa ruský bankový kolos Sberbank a Sberbank CZ spolu so Sberbank Slovensko, ktoré ruská banka vlastní cez odnož Sberbank Europe. "Touto transakciou demonštrujeme našu expertízu v oblasti energetiky, ktorá je dlhodobo stabilnou oblasťou. Z pohľadu finančného objemu ide o jeden z najväčších korporátnych úverov v rámci Sberbank CZ," uviedol šéf Sberbank CZ Vladimír Šolc.

Korporátna klientela tak stále verí ruskému bankovému kolosu aj po ukrajinskej kríze. "Zúčastňujeme sa najväčších transakcií v Európe," uviedol na otázku E15 k dopadom podpredseda predstavenstva Sberbank pre medzinárodný obchod Sergej Gorkov.

Napríklad pred dvoma mesiacmi skupina Sberbank oznámila, že požičia chorvátskemu výrobcovi a predajcovi potravín Agrokor 600 miliónov eur. Z toho 500 miliónov pôjde od ruskej Sberbank a zvyšných sto miliónov od Sberbank Europe.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66 % podielom. Zvyšných 34% akcií vlastní Fond národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattami inštalovaného výkonu., V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodín elektrickej energie. Ku koncu roka 2011 mala spoločnosť Slovenské elektrárne 4 591 zamestnancov.

Ruská banka Sberbank vo februári 2012 dokončila kúpu Volksbank International (VBI). Stala sa tak materskou firmou slovenskej Volksbank Slovensko, ktorá do konca októbra 2007 pôsobila na slovenskom trhu ako Ľudová banka, a do Obchodného registra SR bola zapísaná koncom augusta 1991.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy