Odplata za úvery bude limitovaná dvojnásobkom bežných nákladov na trhu

Odplata za spotrebiteľský úver poskytnutý kýmkoľvek na Slovensku má byť maximálne dvojnásobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) pri takomto type pôžičky. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktoré nadväzuje na nedávno prijatú novelu Občianskeho zákonníka. Na dnešné rokovanie vlády SR ho predkladá minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).
Výnimku tvoria iba malé pôžičky do 100 eur, prípadne úvery poskytnuté na menej ako tri mesiace, pri ktorých je hranica navrhovaná na 30 % ročne. Pri lízingu je limit vyšší, na úrovni 2,5-násobku priemernej RPMN.
Kabinet Roberta Fica sa má dnes zaoberať aj materiálom Politika, zásady a stratégia ďalšieho rozvoja jadrovej bezpečnosti od Úradu jadrového dozoru (ÚJD). Využívanie jadrovej energie musí byť podľa neho bezpečné a jej možný negatívny vplyv na životné prostredie prakticky eliminovaný.
„Využívanie jadrovej energie musí byť odôvodnené prínosom, ktorý vyváži prípadné riziká z takýchto činností, najmä pri porovnaní s inými spôsobmi, ktorými možno dosiahnuť rovnaký účel,“ konštatuje sa v dokumente.
Ministerstvo kultúry predkladá na dnešné rokovanie malú novelu autorského zákona, ktorá do národnej legislatívy transponuje európsku smernicu. Novelou sa zavedie kľúčová definícia – osirelé dielo. Ide o také dielo, pri ktorom ani napriek dôslednému vyhľadávaniu nie je možné určiť autora, dediča či nadobúdateľa výhradnej licencie, a teda sa nedá získať ich súhlas na vyhotovenie jeho rozmnoženiny a sprístupnenie verejnosti. Osirelé dielo tak budú môcť bez súhlasu autora použiť knižnica, škola, múzeum, galéria, archív, ako aj Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav na výhradne vzdelávacie či kultúrne účely a na plnenie úloh vo verejnom záujme. Súčasne sa však chránia práva autora, ktorý má právo kedykoľvek ukončiť status osirelého diela a má právo na primeranú odmenu za jeho použitie.
Zlepšiť kvalitu života a zdravotný stav obyvateľov oblastí postihnutých banskou činnosťou je cieľom Programu prevencie a manažmentu rizík z opustených a uzavretých úložísk ťažobného odpadu. Na rokovanie vlády ho predkladá minister životného prostredia Peter Žiga.
Program rieši otázku nakladania s odpadmi, ktoré vznikli pri prieskume, otváraní, príprave a dobývaní ložísk nerastných surovín. Dnes sa nachádzajú na opustených úložiskách, ktoré boli neznámym vlastníkom alebo prevádzkovateľom zanechané bez primeranej údržby a monitoringu.

Súvisiace články

Aktuálne správy