GoPro mieri na burzu, plánuje získať až 100 miliónov dolárov

, patria Foto:SITA

Americký výrobca športových minikamery GoPro vstúpi so svojimi akciami na burzový trh Nasdaq. Firma plánuje získať emisiou až 100 miliónov dolárov, vyplýva to podľa agentúry Reuters z dokumentov, ktoré GoPro v pondelok podala americkej Komisii pre cenné papiere a burzy.

GoPro vznikla pred desiatimi rokmi. Dnes sú to najznámejšie kamery, ktoré sa montujú na prilby a snímajú pohyb športovca či jazdca. Svoje produkty často predáva cez špeciálnych predajcov, ktorí sa zameriavajú na lyžiarov, surfistov alebo fanúšikov motorizmu.

Výnosy GoPro sa vlani za jeden rok takmer zdvojnásobili na 986 miliónov dolárov a zisk dosiahol 60,6 milióna USD. Firma v prospekte uviedla, že príjmy z emisie chce použiť na prevádzkový kapitál, splatenie dlhu a nové investície poprípade akvizície.

Najväčším akcionárom s podielom 49 percent je zakladateľ firmy Nicholas Woodman a jeho rodina. Tá však príliš v úspech IPO neverí ako uviedol sám Woodman. Ďalším popredným podielnikom je firma Foxteq Holdings, ktorá patrí do skupiny najväčšieho svetového zmluvného výrobcu Foxconn.

GoPro začala predávať svoje HD kamery v roku 2009 a teraz sa predávajú vo viac ako 100 krajinách sveta. Spoločnosť doteraz predala viac ako 8,5 milióna týchto populárnych zariadení.

Súvisiace články

Aktuálne správy