Neplnoletí v Európe holdujú energetickým nápojom, v Litve im predaj zakázali

, ČTK Foto: SITA

Litva zakazuje predaj energetických nápojov s veľkým obsahom kofeínu maloletým. Vo štvrtok to veľkou väčšinou odhlasoval tamojší parlament, informoval na svojom webe denník The Wall Street Journal. Opatrenia by podľa neho mohlo viesť k tomu, že nápojmi ako Red Bull alebo Monster sa začnú znovu sa podrobnejšie zaoberať aj inde.

Energetické drinky sú jednou z najrýchlejšie rastúcich kategórií medzi nápojmi. Tržby z ich predaja po celom svete podľa spoločnosti pre prieskum trhu Euromonitor v poslednej dekáde stúpli na viac ako štvornásobok. Len vlani sa zvýšili o 6,8 percenta na 27,5 miliardy USD. Najväčší podiel na svetovom trhu má s viac ako 31 percentami rakúsky Red Bull, nasledovaný firmou Monster Beverage z Kalifornie.

Pobaltská krajina tvrdí, že je vôbec prvým štátom, ktorý podnikol konkrétne kroky k zákazu predaja týchto nápojov deťom. "Dúfame, že niektoré štáty Európskej únie, ktoré nemajú jasný postoj, pôjdu litovskú cestou," povedal podľa webu wsj.com Almantas Kranauskas z litovského ministerstva zdravotníctva.

Litovský zákaz sa týka nápojov s obsahom 150 miligramov kofeínu na liter a nápojov obsahujúcich niektoré iné povzbudzujúce látky. Okrem predaja týchto výrobkov neplnoletým osobám zakazuje nový zákon tiež tieto nápoje deťom a mládeži kupovať.

Krok by mohol dodať odvahu stúpencom podobnej legislatívy, ktorí tvrdia, že mladí ľudia majú sklon vyhľadávať tieto nápoje. Podľa štúdie, ktorú vlani zadal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), tieto nápoje pije 68 percent európskej mládeže od desať do 18 rokov.

Znepokojenie ohľadom zdravotných účinkov týchto nápojov vyjadrila Európska komisia. Veľká Británia bude od spoločností čoskoro vyžadovať, aby označovali nápoje s viac ako 150 miligramy kofeínu na liter. K prísnejšej kontrole energetických nápojov vyzvali nemecké úrady na ochranu spotrebiteľa. Výrobcovia považujú podobné kampane za nespravodlivé. Deťom vraj nápoje cielene neponúkajú. Ich výrobky údajne obvykle obsahujú okolo desať miligramov kofeínu na približne 29 mililitrov, teda zhruba polovicu toho čo väčšia káva z kaviarenského reťazca.

Litva má tri milióny obyvateľov. Nie je jasné, do akej miery by jej príklad mohli nasledovať iné úrady. Na väčších trhoch totiž snahy zakázať predaj neplnoletým zvyčajne zlyhávajú, píše WSJ.

Súvisiace články

Aktuálne správy