F. Palko: Kvalita ubytovania je pre turistov kľúčová

Ako udržať rastúci záujem turistov o Slovensko, ako modernizovať a zlepšiť dostupnosť ubytovacích zariadení, či ako zefektívniť poskytované služby. To sú nosné témy, o ktorých v týchto dňoch diskutuje štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MDVRR SR) František Palko na stretnutí s manažérmi v oblasti cestovného ruchu na konferencii HORECA 2014.
„To, že počet turistov na Slovensku bol vlani najvyšší za ostatných 5 rokov, je signál, že to, čo robíme, robíme dobre,“ povedal F. Palko. Ako dodal, tieto výsledky sú zároveň záväzkom a v nastúpenom trende treba pokračovať. „Ubytovacie zariadenia by mali vytvárať viac zaujímavých produktov a balíčkov, aby prilákali ešte vyšší počet domácich a zahraničných návštevníkov. Práve komplexná ponuka služieb totiž zohráva kľúčovú úlohu pri napĺňaní potrieb návštevníkov, hoci to, samozrejme, nie je prvotným dôvodom návštevy daného regiónu,“ zdôraznil.
Zvyšovanie kvality služieb v cestovnom ruchu podporí aj štát prostredníctvom vybudovania jednotnej značky systému kvality služieb. „Certifikácia bude dobrovoľná a získanú značku budú môcť využiť jednotlivé subjekty aj na svoje marketingové účely,“ povedal F. Palko. Začiatok certifikácie sa dá očakávať v roku 2016, pričom práve hotelierstvo a pohostinstvo bude pravdepodobne jednou z prvých oblastí certifikácie.
Tento rok bude zároveň tretím rokom aktívnej podpory destinačného manažmentu prostredníctvom dotácií poskytovaných organizáciám cestovného ruchu. Zamerané sú najmä na marketing, infraštruktúru cestovného ruchu a podporu tvorby i predaja produktov. Práve regióny s najaktívnejšími organizáciami cestovného ruchu zaznamenali v minulom roku najlepšie výsledky v ubytovacej štatistike. Najvyšší počet turistov a prenocovaní bol v Bratislavskom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. V roku 2013 získalo dotácie 34 organizácií cestovného ruchu v celkovej sume 3,4 mil. eur. Informáciu TASR poskytol hovorca MDVRR SR Martin Kóňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy