Dôvera private equity investorov rastie

Podiel respondentov očakávajúcich nárast investičnej aktivity sa podľa prieskumu spoločnosti Deloitte zdvojnásobil na 60 %

Dôvera private equity investorov v strednej Európe rastie a blíži sa k maximu regiónu z rokov 2003 až 2007. Vyplýva to z prieskumu dôvery private equity investorov spoločnosti Deloitte v strednej Európe. Podiel respondentov očakávajúcich nárast investičnej aktivity sa od posledného prieskumu zdvojnásobil na 60 %. "To je najvyššia úroveň dôvery investorov za posledné dva roky,“ uviedla spoločnosť Deloitte.

 

Podľa partnera Deloitte CE a vedúceho oddelenia Private Equity Garreta Byrneho, existuje celý rad faktorov, ktoré môžu prispieť k zvýšeniu dôvery investorov. "Európa už nie je vnímaná ako "na pokraji zrútenia“, čo znamená, že investori predovšetkým z USA sa opäť obracajú na Európu a samozrejme aj na strednú Európu. Minulý rok sme boli svedkami uzavretia niekoľkých fondov, pričom sa očakáva uzavretie ďalších fondov. To znamená, že sú pripravené nové prostriedky na investovanie,“ dodal Byrne.

Podľa prieskumu aj ekonomické podmienky napomáhajú oživeniu trhu. Ich ďalšie zlepšovanie očakávajú až dve tretiny respondentov, kým v predchádzajúcom prieskume to bolo len 43 %. "Znamená to najvyššiu úroveň ekonomickej dôvery od roku 2004, kedy do Európskej únie vstúpilo osem krajín strednej Európy,“ uvádza Deloitte. Z prieskumu taktiež vyplýva, že približne štvrtina respondentov očakáva ľahšiu dostupnosť úverov.

"Napriek tomu, že Slovensko vďaka svojej veľkosti nepatrí medzi najatraktívnejšie krajiny na investovanie pre private equity investorov, pozorujeme nárast záujmu private equity hráčov o spoločnosti vo všetkých oblastiach ekonomiky, najmä technológií a softwarových riešení, energetiky, finančných služieb a výroby,“ konštatovala riaditeľka oddelenia transakčného poradenstva spoločnosti Deloitte na Slovensku Ivana Lorencovičová.

Spoločnosť Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenstva a finančného poradenstva klientom v mnohých odvetviach verejného a súkromného sektora. Pôsobí vo viac ako 150 krajinách a zamestnáva zhruba 200 tisíc ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy