Drahšie než cez Piano: Slovenské médiá rozbiehajú vlastný systém spoplatnenia

, ČTK Foto: photl;piano

Vydavatelia slovenskej tlače rozbiehajú vlastný systém spoplatnenia internetového obsahu, alebo úplne opustili projekt spoločného predplatného Piano Media, do ktorého sa v minulosti zapojilo viacero médií a internetových portálov.

Najnovšie s vlastnou ponukou predplatného pre prístup k časti webového obsahu denníka Hospodárske noviny (HN) prišlo vydavateľstvo Ecopress, ktoré vlastní skupina Agrofert Holding českého ministra financií Andreja Babiša. Ecopress, ktoré okrem „háeniek“ vydáva aj ďalšie tituly, vystúpilo z Piana vlani v decembri.

Od stredy si noví predplatitelia budú môcť vybrať platený prístup iba k portálu HNonline.sk, alebo kombináciu s predplatným tlačeného vydania denníka. Ceny budú však oveľa vyššie, než je tomu v prípade Piana. Desaťdňový prístup k spoplatnenému obsahu portálu ekonomického denníka vyjde na 9,90 eur. Piano za tento poplatok ponúka až trojmesačné predplatné.

"HNkonto je nová príležitosť pre predplatiteľov HN, ktorí majú záujem o exkluzívne a overené informácie v súvislostiach. Chceme, aby sa kvalita obsahu zvyšovala," uviedla zástupkyňa šéfredaktora denníka Andrea Szöcsová. Spoplatnený nebude celý obsah portálu, ale iba niektoré vlastné materiály, ako napríklad analýzy, rozhovory a komentáre.

Okrem HN opustili Piano aj týždenník Trend spolu s pridruženým portálom Medialne.sk, ako aj denník Pravda, ktorý od začiatku mája celý obsah na svojom portáli Pravda.sk sprístupnil bezplatne.

Denník Sme síce zostal v projekte Piano, prostredníctvom tohto systému ale umožnil záujemcom predplatiť si iba prístup k svojmu portálu Sme.sk. "V redakcii sme radi, že každý mesiac stúpa počet ľudí, ktorí sú ochotní platiť za naše texty. Teraz sa mení len to, že pridávame ponuku pre tých, ktorí chcú platiť len za obsah Sme, a ušetriť tak euro mesačne," poznamenal šéfredaktor list Matúš Kostolný. Mesačné predplatné pre všetky portály zapojené do Piana vychádza na 3,90 eura.

Spoločnosť Piano Media už dávnejšie uviedla, že sa neobáva väčšieho úbytku zákazníkov v dôsledku odchodu niektorých médií zo systému. Tvrdila tiež, že chce do systému zapojiť ďalšie portály. Piano okrem Slovenska prevádzkuje národné systémy v Slovinsku a Poľsku a ponúka tiež niekoľko individuálnych prístupov, ako napríklad platenie elektronického predplatného pre čitateľov amerického časopisu Newsweek.

Súvisiace články

Aktuálne správy