Slovensko v potravinovej sebestačnosti veľmi pokrivkáva

Slovenská republika v potravinovej sebestačnosti veľmi pokrivkáva, v tomto ukazovateli je totiž na poslednom mieste v rámci Európskej únie (EÚ). Uviedol to dnes v Bratislave na medzinárodnej konferencii Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Potraviny a obchod 2014 minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).
„Sme možno jediná krajina na svete, ktorá mala pred 25 rokmi svoj potravinársky priemysel a poľnohospodársku prvovýrobu nastavenú tak, že sme dokázali 30 % tejto produkcie vyvážať a zabezpečiť pritom na 100 % domáci trh. Bohužiaľ, situácia je taká, že v roku 2012 sme mali potravinovú sebestačnosť na úrovni 46 %,“ zdôraznil Jahnátek.
Dôvodov tohto nedobrého stavu je podľa jeho slov viacero. „Boli to jednak dôvody, ktoré súviseli s ekonomickou transformáciou na Slovensku. Aj keď sa slovenská poľnohospodárska prvovýroba a potravinárstvo dokázali postupne nejako vyrovnať s makroekonomickými zmenami, nakoniec prišiel posledný a rozhodujúci zásah, ktorý zrazil potravinárstvo nadol. Bol to príchod nových praktík v oblasti predaja potravín, ktoré priniesli niektoré obchodné reťazce,“ priblížil minister.
„Obchodné reťazce dodnes na Slovensku veľmi efektívne podnikajú. Bohužiaľ, na úkor slovenských potravinárov, na úkor slovenskej prvovýroby, s veľmi kvalitnou obchodnou maržou, ale nízkou kvalitou servisu a nízkou mierou kvality potravín,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy