Nezamestnanosť v USA klesla na 5,5-ročné minimum

V americkej ekonomike v apríli pribudlo 288 tis. pracovných miest, analytici odhadovali, že počet pracovných pozícií sa zvýši o 210 tisíc.

Tvorba pracovných miest v americkej ekonomike v apríli bola najrýchlejšia za viac ako dva roky a miera nezamestnanosti klesla na 5,5-ročné minimum 6,3 %. Signalizuje to výrazné oživenie ekonomickej aktivity v úvode druhého štvrťroka. Ministerstvo práce USA v piatok informovalo, že v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac pribudlo 288 tis. pracovných miest. Išlo o najväčší rast od januára 2012. Tvorba pracovných miest prekonala očakávania analytikov, ktorí odhadovali, že pribudne 210 tis. pracovných pozícií.

Nové pracovné miesta v apríli vznikali vo viacerých odvetviach hospodárstva. Počet zamestnancov vládneho sektora sa zvýšil o 15 tisíc. V priemysle pribudlo 12 tis. pracovníkov. V stavebníctve sa vytvorilo 32 tis. nových pracovných miest, ale prijímanie nových zamestnancov v tomto odvetví by sa v najbližších mesiacoch mohlo zmierniť, keďže sa spomaľuje výstavba obytných budov.

Miera nezamestnanosti v USA sa minulý mesiac znížila o 0,4 percentuálneho bodu a dostala sa najnižšie od septembra 2008. Správa rezortu práce o vývoji zamestnanosti je v súlade s inými pozitívnymi údajmi, ako sú informácie o spotrebiteľských výdavkoch a priemyselnej výrobe. Spoločne naznačujú, že slabý medziročný rast ekonomiky USA v prvom kvartáli, ktorý bol na úrovni 0,1 %, bol iba výkyvom.

Súvisiace články

Aktuálne správy