Zisk Royal Bank of Scotland sa strojnásobil

Za prvý štvrťrok banka vykázala čistý zisk 1,2 mld. libier (GBP), v rovnakom období minulého roka bol v sume 400 mil. GBP.

Vládou kontrolovaná britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) v prvom štvrťroku tohto roka strojnásobila svoj zisk. Banka za január až marec vykázala čistý zisk 1,2 mld. libier (GBP), pričom v rovnakom období minulého roka bol v sume 400 mil. GBP. Rastu zisku pomohlo zlepšenie kontroly nákladov a zníženie strát zo zlých úverov. Analytici prognózovali, že čistý zisk RBS za prvý kvartál tohto roka bude 200 mil. GBP.

„Dnešné výsledky ukazujú, že RBS bude bankou, ktorá robí dobrú prácu pre klientov a prináša dobré výnosy pre akcionárov,“ povedal v piatok jej generálny riaditeľ Ross McEwan. Dodal však, že RBS toho stále musí „veľa urobiť“. RBS iba šesťkrát dosiahla kvartálny zisk od finančnej krízy roku 2008, kedy jej vláda poskytla pomoc v sume 45 mld. GBP a stala sa jej 81-percentným akcionárom.

Royal Bank of Scotland ďalej informovala, že jej írska divízia Ulster Bank sa prvýkrát po piatich rokoch vrátila k zisku a za prvý štvrťrok vykázala prevádzkový zisk 17 mil. GBP. V štvrtom kvartáli vlaňajška pritom skončila v strate 1 mld. GBP. Banka RBS konštatovala, že jej ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 stúpol na 9,4 % z úrovne 8,6 %, na ktorej bol v závere roka 2013.

(1 EUR = 0,823 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy