Miera nezamestnanosti v Japonsku bola v marci 3,6 %

V porovnaní s februárom sa tak nezmenila. Premiér Šinzo Abe chce upraviť pravidlá regulácie trhu práce, aby boli flexibilnejšie.

Miera nezamestnanosti v Japonsku bola v marci na úrovni 3,6 % a v porovnaní s februárom sa nezmenila. Dostupnosť pracovných miest je pritom v krajine na najvyššej úrovni za takmer sedem rokov. Vyplýva to z údajov ktoré v piatok zverejnilo japonské ministerstvo vnútra a komunikácie. Marcový výsledok je v súlade s očakávaniami analytikov. Počet nových pracovných miest sa v krajine v marci medzimesačne znížil o 2,2 %, medziročne však stúpol o 5,4 %.

Ukazovateľ počtu voľných pracovných miest v pomere k žiadostiam o zamestnanie sa v marci podľa údajov japonského ministerstva práce dostal na úroveň 1,07 a stúpol tak z februárových 1,05. Hodnota tohto ukazovateľa je tak najvyššia od júla 2007.

V Japonsku však musí podľa japonského premiéra Šinza Abeho nastať pokrok v oblasti zamestnanosti a miezd, aby sa podarilo prekonať defláciu. „V snahe rásť musíme zvýšiť produktivitu… musíme upraviť pravidlá regulácie pracovného trhu, aby boli flexibilnejšie,“ uviedol Abe. „Na prekonanie deflácie je absolútne nevyhnutné, aby nastali zmeny v oblasti zamestnanosti a miezd v pozitívnom smere,“ povedal Abe.

Japonský premiér zároveň uviedol, že spotrebiteľské výdavky v Japonsku neklesli tak výrazne, ako sa vláda obávala po zvýšení sadzby dane z predaja. Táto sadzba sa od 1. apríla zvýšila z 5 % na 8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy