Ceny ropy aj zlata oslabili

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy vo štvrtok klesli. Dôvodom mierneho oslabenia americkej ropy boli jej zásoby, ktoré sa vyšplhali minulý týždeň na rekordné maximá. Podľa Federálneho úradu pre energetiku (EIA) vzrástli zásoby ropy v minulom týždni na takmer 400 mil. barelov, čo je najvyššia úroveň od roku 1982. Na cenu tiež vplývali očakávania obchodníkov z dát amerického pracovného trhu. Americké ministerstvo práce podľa prieskumu Reuters očakáva, že v apríli bolo vytvorených 210 tis. pracovných miest v sektoroch, ktoré nezahŕňajú poľnohospodárstvo.

Cenu ropy Brent tlmili údaje z čínskej ekonomiky a možné obnovenie exportu z Líbye. Priemyselná aktivita v Číne vzrástla iba nepatrne a export tovarov poklesol. To vyvoláva obavy, že rast čínskej ekonomiky bude aj ďalej pomalý. Ceny britskej ropy Brent oslabili o 0,31 USD a uzavreli na 107,76 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania klesli na 106,85 USD za barel, čo je najnižšie od 8. apríla. Ceny ľahkej americkej ropy sa usadili o 0,32 USD nižšie na 99,42 USD za barel, pričom počas skoršieho obchodovania klesli na 98,74 USD.

Ceny zlata vo štvrtok tiež klesli. Dôvodom poklesu bol odliv zlata z fondov, ktoré sa obchodujú na burze so zlatom. To ešte viac prehĺbilo straty zo zisku z predchádzajúceho dňa. Na cenu zlata tiež vplývali americké spotrebiteľské výdavky, ktoré v marci posilnili najviac za štyri a pol roka. Priemyselná aktivita v USA minulý mesiac tiež zrýchlila. To pridáva k pozitívnym výhľadom na americkú ekonomiku. Spotová cena zlata klesla do 18:31 GMT o 0,9 % na 1 279,24 USD za uncu po tom, ako sa počas skoršieho obchodovania klesla až na týždňové minimum, a to 1 277,09 USD za uncu. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy oslabili o 12,50 USD a uzavreli na 1 283,40 USD za uncu.

(1 EUR = 1,385 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy