SBA upozorňuje na zaostávanie Slovenska v príprave na FATCA

Americké ministerstvo financií zverejnilo zoznam krajín, ktoré budú mať uzavretú medzivládnu dohodu s USA o poskytovaní daňových informácií v rámci požiadaviek zákona FATCA, Slovensko na ňom chýba

Slovenská banková asociácia (SBA) vyzýva k urýchlenému konaniu zo strany štátnych orgánov, aby zaistili včasnú implementáciu dohody s USA o poskytovaní daňových informácií v rámci požiadaviek zákona FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Podľa asociácie by sa tak zabránilo vznikajúcej neistote a predišlo by sa hroziacim dôsledkom. Slovensko totiž podľa asociácie zatiaľ ešte stále chýba na zozname krajín, ktoré budú mať uzavretú medzivládnu dohodu s USA. Naopak, okolité krajiny ako Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Rakúsko už na tomto zozname figurujú.

 

Zákon týkajúci sa FATCA reportingu nadobudne účinnosť od 1. júla 2014. Ako však minulý týždeň pre agentúru SITA uviedlo Ministerstvo financií SR, rokovania s americkou stranou o návrhu predmetnej dohody ešte stále pokračujú a ukončené by mohli byť v najbližších týždňoch. Po podpise expertného znenia dohody by mala byť ďalej predložená na Slovensku do vnútroštátneho schvaľovacieho procesu.

Daňový zákon FATCA prijali v USA v roku 2010 ako súčasť balíčka zákonov HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment). Účelom tohto zákona je zabrániť americkým občanom vyhýbať sa zdaneniu príjmov prostredníctvom ich prevodu do zahraničných finančných inštitúcií a investícií do zahraničných aktív. FATCA kladie na zahraničné finančné inštitúcie zvýšené nároky na postup identifikácie týchto amerických osôb.

Banky na Slovensku dosahy reportingu v rámci FATCA analyzujú a pripravujú sa na zavedenie. Budú nútené prevziať na seba zodpovednosť za daňový reporting, čo znamená zvýšené náklady. Slovenská banková asociácia taktiež minulý týždeň pre agentúru SITA uviedla, že keďže implementácia ešte stále nie je ukončená, tak nemá ani súhrnnú štatistiku, aké by mohli byť celkové náklady na zavedenie. Reportovať do USA budú banky z celého sveta a teda aj zo Slovenska. Ak nie, banky v USA budú z platieb vyplácaných do zahraničia zrážať pokutu vo výške 30 % z hodnoty platby.

Súvisiace články

Aktuálne správy