Rast súkromnej aktivity eurozóny sa v marci spomalil

Zložený index nákupných manažérov zahŕňajúci odvetvia služieb aj priemyslu v marci oslabil na 53,1 bodu z februárového 32-mesačného maxima 53,3 bodu, ale nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou pokles aktivity od jej rastu bol už deviaty mesiac

Index nákupných manažérov (PMI) sektora služieb eurozóny, ktorý je v ekonomike bloku dominantný, v marci oslabil na 52,2 bodu z februárových 52,6 bodu. Firmy v odvetví služieb však mali pre najbližší rok najoptimistickejšie očakávania od polovice roka 2011. Index podnikateľských očakávaní stúpol na 64 bodov z februárových 62,4 bodu.

Zložený PMI zahŕňajúci odvetvia služieb aj priemyslu v marci oslabil na 53,1 bodu z februárového 32-mesačného maxima 53,3 bodu, ale nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou pokles aktivity od jej rastu bol už deviaty mesiac. Agentúra Markit, ktorá indexy zostavuje poznamenala, že za celý prvý štvrťrok bola aktivita súkromného sektora eurozóny najvyššia za tri roky.

Hoci zotavovanie z najhlbšej recesie eurozóny viedlo Nemecko, oživovanie sa dostáva na širší základ. Agentúra Markit uviedla, že hodnota PMI za január až marec naznačuje hospodársky rast za prvý štvrťrok na úrovni 0,5 %. Ak by sa ukázalo, že je to naozaj tak, prekonali by sa očakávania analytikov oslovených v marci v prieskume agentúry Reuters, ktorí prognózovali rast hospodárstva o 0,3 %.

„Konečné PMI za marec završujú najlepší kvartál regiónu za tri roky,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. „Znepokojením však sú údaje o cenách. Oslabujúce cenové indexy vyvolajú obavy, že deflačné sily posilňujú,“ poznamenal.

Súvisiace články

Aktuálne správy