Ako môžu USA ekonomicky poškodiť Rusko predajom štátnych zásob ropy?

, Colosseum Foto:SITA

Vláda USA v polovici marca ohlásila, že ponúkne na trhoch 5 miliónov barelov ropy z núdzových rezerv štátu. Podľa komentára Reuters ide o politické gesto voči Rusku, že USA majú prostriedky, ktorými môžu zraziť cenu pre Rusko kľúčovej komodity.

Americká vláda má vo svojich zásobách 696 miliónov barelov ropy, ktorými pokryje súčasnú úroveň amerického importu ropy na 204 dní. To je viac než dvakrát toľko, koľko vyžadujú medzinárodné zmluvy o energetickej bezpečnosti. USA vytvorili strategické zásoby v roku 1975 v čase, keď arabské krajiny uvalili embargo na vývoz ropy do USA. Historicky tretí a a súčasne posledný väčší predaj zásob prebehol v roku 2011, v dobe vojnového konfliktu v Líbyi, kedy USA predali 30 miliónov barelov, aby kompenzovali výpadky dodávok z tejto krajiny. K USA sa pridali ostatné krajiny ako Nemecko, Japonsko, Taliansko, Južná Kórea a Španielsko a uvoľnili ďalších 30 miliónov barelov ropy. Členovia Medzinárodnej energetickej agentúry tak zrazili cenu ropy Brent o 7,4 %. Okrem prepadu ceny ropy krajiny tiež spôsobili zvýšený dopyt po amerických dlhopisoch. Požadovaná výnosnosť štvortýždňových amerických dlhopisov sa dostala do záporných teritórií.

George Soros navrhol, aby USA použili nadbytočné rezervy na vytvorenie ekonomického tlaku na Rusko. To potrebuje pre udržanie vyrovnaného štátneho rozpočtu, aby cena svetovej ropy bola nad úrovňou 100 dolárov za barel. Philip Verleger, konzultant v Carterovej a Fordovej administratíve, odhaduje, že by predaj 500 000 barelov denne v nasledujúcich dvoch rokoch vyvolal zníženie ceny ropy Brent až o 12 dolárov za barel. Predaj by podľa neho znamenal stratu pre Rusko, ako najväčšieho producenta ropy na svete, okolo 40 miliárd dolárov ročne, čo zodpovedá 2 percentám ruského HDP.

Reakce ceny ropy Brent v dolarech za barel na prodej 60 miliónů barelů ropy členy IEA 22.6.2011 (Zdroj: Bloomberg)
Ďalšia možnosť, ako stlačiť svetové ceny plynu a ropy, je uvoľnenie exportu týchto kľúčových komodít z USA. Tie je v súčasnej dobe možné exportovať len do Kanady. Uvoľnenie predaja plynu by ale malo efekt až v horizonte dvoch rokov, pretože v súčasnej dobe neexistuje infraštruktúra pre export skvapalneného plynu z USA. EÚ sa v rámci obchodných rozhovorov s USA snažia dosiahnuť dohodu, ktorá by umožňovala dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). Ropu ani plyn totiž podľa súčasnej legislatívy s výnimkou Kanady nie je možné z USA vyvážať.

Súvisiace články

Aktuálne správy