Soros: Putin hryzie ako pes zahnaný do kúta, kríza je príležitosť pre Merkelovú

, Bloomberg Foto: SITA

Najúčinnejšou sankciou zo strany USA namierenej proti Rusku by bolo podľa známeho investora a filantropa Georgea Sorosa uvoľnenie ropných rezerv a tlak na pokles ceny ropy.

Ruský prezident Vladimir Putin hľadá podľa Sorosa na zahraničnom poli vzpruhu pre svoju klesajúcu popularitu. Dobrodruh za hranicami a prísny policajt na domácom piesočku, asi tak by sa dalo parafrázovať Sorosa.

Dianie na Kryme a na Ukrajine už vyvolalo sériu vyhlásení. Známe sú už niektoré opatrenia USA voči Rusku a recipročne Moskvy proti Washingtonu. Politická vojna sa začala, tá obchodná, cez ekonomické sankcie, je na spadnutie.

Soros by v tomto zmysle odporúčal americkému prezidentovi Barackovi Obamovi menej diplomacie a viac odhodlania na Putina zatlačiť. Hoci je Rusko samo o sebe veľkým trhom a má aj iné významné obchodné väzby než len na Európu a USA, má jedno citlivé miesto, a tým je trh s ropou.

"Najnepríjemnejšou sankciou by pre Rusko bolo uvoľnenie ropných rezerv Spojených štátov, ktoré by viedlo ku globálnemu poklesu cien ropy. Rusko pritom pre svoj ​​rozpočet potrebuje, aby barel ropy stál približne 100 USD," uviedol Soros. "Západ by ale nemal primárne škodiť Rusku, ale pomáhať Ukrajine. Jednostranný obchodný a diplomatický útok na Rusko by Putina zahnal ďalej do kúta, odkiaľ by ako zranené zviera mohol chcieť hrýzť a byť nebezpečný. Potom by nevyhral vôbec nikto."

Preslávený investor považuje situáciu na Kryme za veľkú príležitosť pre nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. "Môže sa stať skutočnou vodkyňou Európy, nielen obhajkyňou záujmov Nemecka," povedal Soros vo štvrtok v Berlíne.

Merkelová odoláva tlaku nemeckého priemyslu, ktorý má záujem o zachovanie otvorenej cesty do Ruska. Podľa prieskumov ani "obyčajní Nemci" nestoja o zhoršenie vzťahov s Rusmi. Tí pritom využívajú svoje zásoby komodít, predovšetkým pre Európu zásadnej ropy a zemného plynu, k dosahovaniu strategických cieľov. S tým agent KGB, kedysi nasadený v NDR, nezačal. Túto politiku zdedil po svojich predchodcoch. Možno by sa ale s Merkelovou, ktorá v tejto krajine vyrastala a povinne sa učila po rusky, mohli dohovoriť lepšie ako s Barackom Obamom.

Súvisiace články

Aktuálne správy