Podiel tuzemského základného imania v bankách klesol na 5,85 %

Najväčší príspevok k rastu zahraničného základného imania mal zahraničný kapitál z Českej republiky, v UniCredite sa totiž rakúsky kapitál nahradil českým

Podiel tuzemského základného imania na celkovom upísanom základnom imaní bánk sa ku koncu minulého roka opäť znížil. Kým ku koncu roka 2012 predstavoval 7,27 %, na konci vlaňajška to bolo 5,85 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska, podiel zahraničného základného imania sa tak medziročne zvýšil z úrovne 92,73 % na 94,15 %. Objem zahraničného základného imania sa zvýšil o 603,4 mil. eur, resp. o 24,1 %.

Najväčší príspevok k rastu zahraničného základného imania mal zahraničný kapitál z Českej republiky. Ten sa podľa údajov Národnej banky Slovenska ku koncu minulého roka oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka zvýšil približne na 2,5-násobok. Jeho podiel na celkovom zahraničnom základnom imaní bánk sa zvýšil o 26,9 percentuálneho bodu. V UniCredit Bank sa totiž vplyvom organizačnej zmeny rakúsky kapitál nahradil kapitálom z Českej republiky.

Z 28 tuzemských úverových inštitúcií malo ku koncu minulého roka v štruktúre upísaného základného imania aj tuzemské základné imanie deväť subjektov, z ktorých dve banky, a to ČSOB stavebná sporiteľňa a Slovenská záručná a rozvojová banka, pôsobili so 100-percentným podielom tuzemského kapitálu. Avšak skupina ČSOB ako celok patrí do skupiny KBC, záručnú banku vlastní štát.

Súvisiace články

Aktuálne správy