Británia začne tento rok prvýkrát dovážať ruský plyn na základe kontraktu

Británia začne tento rok prvýkrát dovážať ruský plyn priamo na základe kontraktu. Stane sa tak práve v období, keď Európska únia vyzýva na kroky smerujúce k zníženiu závislosti od dovozu ruských energií. O znížení energetickej závislosti od Ruska sa v EÚ diskutuje už dlhšie, no momentálne aktivity Bruselu v tomto smere posilnila kríza na Kryme. Informovala o tom agentúra Reuters.
Britská energetická spoločnosť Centrica podpísala v roku 2012 s ruským plynárenským koncernom Gazprom dohodu o dovoze 2,4 miliardy kubických metrov (m3) plynu v priebehu troch rokov. Prvý plyn by mal začať do Británie prúdiť koncom tohto roka.
Rusko je najväčším dodávateľom plynu do Európy, pričom jej celkovú spotrebu vykrýva takmer z jednej tretiny. Časť z tohto plynu odčerpala v minulých rokoch aj Británia, ktorá ho doviezla zo zásobníkov v kontinentálnej Európe, najmä z tých nemeckých.
Väčšina z ruského exportu ale smeruje do strednej a juhovýchodnej Európy. Samotná Británia má totiž aj vlastné rezervy a čo sa týka dovozu, väčšina plynu prichádza na britský trh z Nórska.
Domáca produkcia však klesá, ročne zhruba o 7 %. Británia tak musela začať hľadať nových dodávateľov. Prvýkrát preto uzatvorila priamy kontrakt s Gazpromom. „Dovoz plynu na základe tejto dohody sa začne realizovať v októbri,“ potvrdil hovorca firmy Centrica.

Súvisiace články

Aktuálne správy