Predaj starších domov v USA bol vo februári najnižší od júla 2012

Predaj existujúcich domov v USA sa vo februári spomalil a jeho tempo bolo najnižšie za 1,5 roka. Dôvodmi sú chladné počasie, obmedzená ponuka na trhu a vyššie ceny. Informovala o tom agentúra AP.
Na celý rok prepočítané tempo predaja starších domov vo februári na sezónne upravenej báze kleslo na 4,6 milióna domov, čo je najmenej od júla 2012, uviedla americká asociácia realitných maklérov National Association of Realtors. Tempo sa v porovnaní s januárom spomalilo o 0,4 %. Bol to už šiesty mesačný pokles predaja za uplynulých sedem mesiacov.
Predaj existujúcich domov od vlaňajšej jesene klesá z dôvodu chladného počasia, snehových búrok a nárastu úročenia hypoték. Napriek tomu sa objavilo niekoľko signálov, že predaj by sa mohol v najbližších mesiacoch zrýchliť. Dopyt sa už zvýšil na juhu a západe USA, kde má počasie menší vplyv, a viac ľudí sa rozhodlo predať svoje domy, takže vzrástol počet ponúkaných domov o 6,4 % na 2 milióny.
Ceny domov v USA rastú aj napriek poklesu predaja, čo je signálom, že ponuka na trhu zostáva nízka. Priemerná predajná cena domov sa počas uplynulého roka zvýšila o 9,1 % na 189.000 USD (137.335 eur).
Tempo predaja existujúcich domov v USA rástlo počas 1. polroka 2013 a v júli dosiahlo na celý rok prepočítané tempo 5,38 milióna domov. Za celý vlaňajšok sa v USA predalo 5,1 milióna starších domov, čo je najviac za 7 rokov. To je však stále pod 5,5 milióna, čo signalizuje zdravý realitný trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy