SEC vyzvala investičné fondy, aby upozornili klientov na riziká spojené s Ruskom

Americké regulačné úrady začali kontaktovať investičné fondy s ruskými aktívami a upozorňovať ich, aby informovali klientov o potenciálnom riziku súvisiacom s ruskými aktivitami na Ukrajine a ich dôsledkami. Uviedli to agentúry Reuters a RIA Novosti.
Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) začala kontaktovať investičné fondy pred vyše týždňom a vyzvala ich, aby investorov informovali o prípadných rizikách. Zároveň ich upozornila, že musia mať pripravený núdzový plán pre prípad, že súčasné výkyvy na ruskom akciovom trhu budú pokračovať.
SEC pravidelne kontaktuje fondy v situácii, keď na medzinárodnom trhu vzrastie napätie. Podobne kontaktoval fondy v roku 2011, keď došlo k povstaniu v Egypte, ktoré viedlo k uzatvoreniu egyptského akciového trhu.
Akcie ruských firiem stratili v prvej polovici marca v priemere 14 % zo svojej hodnoty, čo analytici do veľkej miery pripísali politickej kríze na Ukrajine. Po referende na Kryme, v ktorom obyvatelia veľkou väčšinou podporili pripojenie k Rusku, sa však akciový trh tento týždeň zotavil a zaznamenal rast o 6,6 %.
Následne v stredu (19. 3.) hovorca Bieleho domu Jay Carney uviedol, že by do ruských akcií neinvestoval, pričom poukázal na riziko poklesu ich hodnoty v dôsledku sankcií, ktoré proti Rusku zaviedli Európska únia a USA. Tie sa týkajú viacerých predstaviteľov Ruska a Ukrajiny, ktorí sú zodpovední za súčasný stav na Kryme, pričom sankcie zahrňujú zmrazenie finančných aktív a zákaz udeľovania víz.

Súvisiace články

Aktuálne správy