Výnosy Tatry mountain resorts stúpli na 15,2 mil. eur

Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) medziročne klesol v prvom kvartáli o 12,7 % na 2,944 mil. eur.

Prevádzkovateľ horských stredísk, spoločnosť Tatry mountain resorts (TMR), zaznamenal v prvom finančnom kvartáli rast výnosov o 13,4 % na 15,235 mil. eur. Zisk spoločnosti pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) medziročne klesol období od 1. novembra 2013 do konca januára tohto roku o 12,7 % na 2,944 mil. eur. Príčinou tohto poklesu boli podľa generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva TMR Bohuša Hlavatého zvýšené prevádzkové náklady na dve nové lanovky – v stredisku Vysoké Tatry (lokalita Tatranská Lomnica) a v Jasnej (lokalita Lúčky), ale aj zvýšené náklady na zasnežovanie. Spoločnosť o tom informovala o tom vo štvrtok.

Výnosy v hlavnom segmente firmy, Hory a Aquapark, vzrástli na 10,899 mil. eur. Podľa TMR je to najmä vďaka 46,8-percentnému rastu výnosov v Aquaparku a 14,7-percentnému rastu v reštauračných zariadeniach. V sledovanom období prišlo do Aquaparku Tatralandia celkovo 100 tis. návštevníkov, čo predstavuje medziročný rast o 32,9 %. Priemerná tržba na návštevníka sa zvýšila o 15 % na 11,40 eur.

Druhý hlavný segment Hotely zaznamenal rekordný nárast výnosov, konkrétne o 27,1 % na 4,176 mil. eur. „Dôvodom je obdobie Nového roku a Zlatého týždňa, počas ktorého do hotelov TMR prišli hlavne zahraniční návštevníci z rusky a poľsky hovoriacich krajín,“ vysvetlila spoločnosť. Výnosy z prenájmu hotelov Slovakia, Liptov, Ski & Fun a Chaty Kosodrevina predstavujú 99 tis. eur. Okrem toho TMR vykázala výnosy aj z predaja jedného bungalovu Holiday Village Tatralandia za 61 tis. eur.

Na základe doterajšieho vývoja zimnej sezóny manažment predstavil finančný plán na rok 2013/14 v rámci agendy riadneho valného zhromaždenia, ktoré sa uskutoční 12. apríla 2014. Prevádzkovateľ horských stredísk očakáva, že dosiahne ročné prevádzkové výnosy vo výške 57,560 mil. eur, čo by predstavovalo rast o 5,9 %. EBITDA je plánovaná na 19,052 mil. eur, čo je o 490 tis. eur viac ako v minulom roku.

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a. s. pôsobí v oblasti cestovného ruchu v strednej a východnej Európe. Firma sama alebo prostredníctvom dcérskych spoločností vlastní a prevádzkuje lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Akcie TMR sú od roku 2012 obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.

Súvisiace články

Aktuálne správy