Výrobné ceny v Nemecku vo februári klesli

Výrobné ceny v Nemecku podľa očakávania aj vo februári klesli, už siedmy mesiac po sebe. To signalizuje, že tempo rastu inflácie v najväčšej európskej ekonomike sa spomalí. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov spolkového štatistického úradu sa index výrobných cien v Nemecku vo februári znížil medziročne o 0,9 %. Analytici takýto výsledok očakávali po januárovom poklese cien produktov, ktoré opustili brány nemeckých tovární o 1,1 %.
V medzimesačnom porovnaní februárové výrobné ceny stagnovali. To prekvapilo analytikov, ktorí predpovedali, že ceny naopak stúpnu o 0,1 %, keďže v januári medzimesačne klesli o 0,1 %.
Štatistiky tiež ukázali, že hlavným dôvodom februárového medziročného zníženia cien hotových výrobkov v Nemecku bol pád cien energií o 2,6 % a tiež zlacnenie polotovarov o 1,9 %. No zároveň, kapitálové produkty zdraželi o 0,5 % a ceny tovarov pre domácnosti vzrástli o 1,3 %.
Ekonómovia pozorne sledujú výrobné ceny v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v tejto krajine, ale v celej eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy