Lepšie podmienky: Slováci utekajú podnikať do Česka

, E15 Foto: photl;SITA

V niektorých českých krajoch sa vlani zaregistrovali v porovnaní s rokom 2009 až dvojnásobný počet slovenských podnikateľov. Napríklad v Prahe začali podnikať v minulom roku viac ako štyri tisícky Slovákov, zatiaľ čo pred piatimi rokmi ich bolo len asi 2500. Ako informoval portál E15, podobné skúsenosti majú aj ďalšie veľké české mestá.

"Dôvody môžu byť daňové, personálne náklady, vymáhateľnosť práva, pohraničný styk," hovorí Filip Matys z českého ministerstva priemyslu s tým, že Slováci majú v Česku rovnaké podmienky ako domáci podnikatelia. "V Česku sme zaznamenali jednoduchšie administratívne a formálne postupy pri podnikaní a ústretovosť pri vybavovaní na úradoch, " hovorí Jozef Šétaffy, majiteľ franšízy Pizza Mizza. Jeho spoločnosť si otvorila pobočku v Ostrave. Ďalšie podniky, ktoré v Česku počas ostatných mesiacov zaregistrovali pobočku alebo rovno firmu, sú napríklad predajca kníh Martinus alebo IT firma Websupport.

Na Slovensku nie sú podľa Šétaffyho príliš jasné pravidlá pre podnikanie a vadí mu aj nízka vymáhateľnosť práva. Motívov presunu slovenských podnikateľov do Čiech a na Moravu je ale viac. "Pre slovenských podnikateľov je príťažlivá nižšia sadzba dane z príjmu, menšie náklady na prácu a v niektorých prípadoch nižšie poplatkové zaťaženie," hodnotí analytik agentúry INESS Radovan Ďurana. Daň z pridanej hodnoty je na Slovensku oproti Česku vyššia o dve percentá, zrážková daň z príjmu je 22 percent. Firmy navyše musia zaplatiť aj za daňovú licenciu vo výške 480 eur až 2880 eur. Nehľadí sa pritom na to, či firma zarobila, alebo skončila v strate.

Miernejšie podmienky sú v Česku i pri zakladaní spoločností. Slovenské pravidlá prikazujú zloženie základného imania päť tisíc eur. Naproti tomu Česi zaviedli možnosť zloženia minimálneho kapitálu vo výške jednej koruny. Ešte väčší rozdiel je vidieť pri pohľade na podmienky pre živnostníkov. Povinnosť platiť zdravotné aj sociálne odvody pripravila vlani Slovensko o 23 tisíc živností.

Napriek stúpajúcemu trendu nie sú ale Slováci najpočetnejšou skupinou podnikajúcou v Česku. Slovákov podnikalo vlani u našich susedov vyše 12 tisíc, ale Vietnamcov viac ako 25 tisíc a vôbec najpočetnejšie zastúpenie má Ukrajina s 27 tisíc podnikateľmi.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy