EÚ očakáva dohodu o dodávkach plynu na Ukrajinu cez Slovensko do konca apríla

Dohoda o reverznom toku plynu, ktorá by umožnila dodávky suroviny zo Slovenska na Ukrajinu, by mohla byť uzatvorená do konca apríla a samotné dodávky by sa mohli spustiť do konca roka. Povedal to v stredu (19.3.) v Bruseli komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger. Informovala o tom agentúra Reuters.
Európska komisia sa už niekoľko mesiacov snaží dohodnúť na zabezpečení dodávok plynu zo západnej Európy na Ukrajinu cez Slovensko, pričom toto úsilie sa po najnovších udalostiach na Kryme ešte zintenzívnilo.
„Som vcelku optimistický, že k dohode by sme mohli dospieť do konca apríla,“ povedal Oettinger novinárom s tým, že rokovania so Slovenskom budú pokračovať na budúci týždeň. Ako dodal, verí, že práce na plynovode sa po uzatvorení dohody začnú čo najskôr, pričom cieľom je, aby sa dokončili ešte v tomto roku a preprava mohla spustiť s nástupom zimnej vykurovacej sezóny.
Po predchádzajúcich plynových krízach, ktorých súčasťou bolo aj prerušenie dodávok plynu na Ukrajinu, ktorá je hlavnou krajinou na tranzit ruského plynu do Európy, začala Európska únia pracovať na zvýšení svojej energetickej bezpečnosti. Medzičasom sa už spustil reverzný tok cez Poľsko a Maďarsko, no slovenský projekt je podľa Oettingera dôležitejší, keďže jeho prepravný potenciál by mohol dosiahnuť 10 miliárd kubických metrov ročne.
Oettinger to povedal po rokovaniach s ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Prodanom. Ďalšie rozhovory sú naplánované na dnes a piatok (21.3.), keď sa v Bruseli bude konať summit lídrov štátov a vlád EÚ. Predstavitelia 28 krajín únie plánujú zamerať sa na zníženie energetickej závislosti od Ruska a na to, aký objem plynu by mohli dodať Ukrajine v prípade akéhokoľvek prerušenia dodávok suroviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy