Finanční riaditelia v SR sú opatrní, v strednej Európe optimistickejší

Viac ako polovica finančných riaditeľov v SR očakáva, že slovenská ekonomika v tomto roku vzrastie najviac o 1,5 %.

Viac ako polovica finančných riaditeľov v SR očakáva, že slovenská ekonomika v tomto roku vzrastie najviac o 1,5 %. Viac optimizmu vyjadrili pri očakávaniach týkajúcich sa ich spoločností. Väčšina z nich však stále tvrdí, že nie je správny čas vystaviť súvahu ich spoločnosti väčším rizikám. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Deloitte medzi finančnými riaditeľmi z 13 krajín strednej Európy.
Prieskum ukázal pomerne konzervatívny postoj finančných riaditeľov k vývoju slovenského hospodárstva. Mierny rast ekonomiky predpovedá 45 % opýtaných, pričom väčšina očakáva nulový alebo len nepatrný medziročný nárast o 1,5 %. Stále viac opýtaných pritom vníma nadpriemernú alebo vysokú mieru externej finančnej a ekonomickej neistoty. Pred rokom to bola len polovica respondentov, tento rok je to už 60 % opýtaných.
"Dôležité je poznanie, že finanční manažéri odkladajú plány rastu. Takmer 80 % respondentov uviedlo, že nie je správny čas vystaviť súvahu ich spoločností väčším rizikám," priblížila vedúca partnerka oddelenia auditu v Deloitte Zuzana Letková. Mnohí finanční riaditelia podľa nej zostávajú opatrní z dôvodu turbulentného vývoja v ekonomických, geopolitických a politických otázkach.
"Slovenské podniky sa chcú v najbližších 12 mesiacoch zamerať najmä na znižovanie nákladov a zvyšovanie tržieb. Tieto dve oblasti sú nastavené ako najvyššia priorita u 26 % respondentov," uviedol riaditeľ na oddelení consultingu Deloitte Peter Horovčák. Väčšina spoločností v strednej Európe podľa neho uvádza ako prioritu zvyšovanie tržieb. Znižovanie nákladov rezonuje v prieskume len v Lotyšsku, Bosne a Hercegovine a na Slovensku.
Vo všeobecnosti je dôvera finančných riaditeľov v piatich najväčších krajinách strednej Európy, konkrétne v Poľsku, Česku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku, najvyššia od roku 2011. Najviac optimistické vyhliadky pre nadchádzajúce mesiace majú finanční manažéri v Srbsku, Poľsku, Bosne a Hercegovine a Rumunsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy