Produkcia stavebníctva sa vyvíja horšie ako priemer EÚ

Slovenská stavebná výroba v januári medzimesačne klesla o 3,9 %, čo bol v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, druhý najväčší pokles v rámci Európskej únie. Stavebná produkcia celej EÚ v januári oproti decembru stúpla o 1,3 %.

Sezónne upravená produkcia stavebníctva v eurozóne v januári v porovnaní s decembrom posilnila o 1,5 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie medzimesačne vzrástla o 1,3 %. Medziročne sa januárová stavebná výroba eurozóny zväčšila o 8,8 % a v rámci celej EÚ vzrástla o 7,3 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad EÚ Eurostat.

Na Slovensku sa produkcia stavebného sektora v januári medzimesačne aj medziročne vyvíjala horšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Medzimesačne totiž klesla o 3,9 %, čo bol v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, druhý najväčší pokles. Medziročne slovenské stavebníctvo stúplo iba o 3,8 %. Medzimesačný rast evidovali najmä v Slovinsku (22,2 %), Španielsku (5,8 %) a v Nemecku (4,4 %). Pokles oproti decembru bol hlavne v Rumunsku (-4,3 %), na Slovensku (-3,9 %) a vo Francúzsku (-2,2 %).

Medziročne sa stavebná produkcia najvýraznejšie zväčšila v Slovinsku (42,8 %), Španielsku (17,6 %), Maďarsku (15,9 %) a v Nemecku (14,1 %). Najväčší pokles oproti januáru minulého roka evidovali v Portugalsku (-14 %), Rumunsku (-9,2 %) a v Taliansku (-7,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy