Goldman Sachs: Budúcnosť patrí slnečnej energii

, investor Foto:SITA

Energetické giganty sa už v blízkej budúcnosti môžu právom obávať o svoju pozíciu. Vďaka Elonovi Muskovi, šéfovi firiem Tesla Motors a SolarCity, sa totiž už čoskoro môže od elektrickej sieti odpojiť veľmi veľa ľudí.

Predpovedať, že kedy sa stane solárna energia pre obyvateľstvo konkurencieschopná voči súčasným energetickými spoločnosťami je takmer nemožné predpovedať. Goldmani si myslia, že už okolo roku 2033 budú musieť byť ceny energií na približne rovnakej úrovni.

Už ohlásená gigafabrika Tesly totiž nebude vyrábať len akumulátory pre vozidlá Tesla, ale zohrá aj dôležitú úlohu v ukladaní energie z obnoviteľných zdrojov. Navyše aj cena by mohla klesnúť, v roku 2020 by už mohla kilowatthodina vyjsť na 125 dolárov, dnes stojí 250 dolárov. Medzitým by sa mali scvrkávať aj náklady na solárne články, podľa Goldman Sachs v priemere o 3 percentá ročne, podobne ako akumulátory Tesly.

Avšak ceny konvenčnej energie by mohli v priemere rásť o 3 percentá ročne, podľa Goldmanov tak bude bodom obratu rok 2033. Do tohto obdobia by sa cena solárnej energie mohla dostať pod úroveň tej z elektrární. Analytici Goldman Sachs tvrdia, že na niektorých miestach by mohlo dôjsť k hromadnému vypovedaniu zmlúv a masívnemu odpájaniu ešte skôr.

Navyše nebude to len pokles nákladov, ktoré urýchlia proces presadzovania obnoviteľných zdrojov. Starnúce rozvody budú čoraz menej spoľahlivé, nehovoriac o rôznych ekologických opatreniach na znižovanie uhlíkovej stopy.

Súvisiace články

Aktuálne správy