Írska divízia banky UniCredit dostala pokutu

Írska centrálna banka udelila pokutu írskej divízii spoločnosti UniCredit vo výške 315 tis. eur za pochybenia z rokov 2011 a 2012

Írska centrálna banka udelila pokutu írskej divízii spoločnosti UniCredit vo výške 315 tis. eur. Dôvodom je to, že banka mala v držbe viac španielskych a talianskych dlhopisov denominovaných v zahraničnej mene, než povoľujú pravidlá EÚ. Banka sa taktiež nadmerne orientovala na jediného klienta, čím sa vystavila riziku. Vyplýva to zo stanoviska írskej centrálnej banky. Tieto pochybenia sa udiali v rokoch 2011 a 2012. Zo stanoviska centrálnej banky ďalej vyplýva, že banka UniCredit zaviedla zdokonalené opatrenia, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa situácia opakovala. Spoločnosť UniCredit tieto správy nekomentovala.

UniCredit pôsobí aj na slovenskom trhu. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007, pričom majoritným akcionárom sa vtedy stala UniCredit Bank Austria a začlenila sa tak do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy