Inflácia v USA vo februári posilnila iba mierne

Medzimesačne sa februárové spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,1 % a medziročne stúpli o 1,1 %.

Americké spotrebiteľské ceny vo februári posilnili iba mierne. Ministerstva práce USA v utorok informovalo, že celková hladina spotrebiteľských cien minulý mesiac stúpla o 0,1 %. Oslabenie cien benzínu vykompenzovalo zdraženie potravín. Spotrebiteľské ceny v USA o 0,1 % vzrástli aj v januári a ich minulomesačný rast bol v súlade s očakávaniami ekonómov.

V porovnaní s februárom minulého roka sa americké spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,1 %. Ich rast sa tak spomalil, keďže januárová medziročná inflácia bola vo výške 1,6 %. Februárový medziročný rast cien bol najmiernejší od októbra minulého roka. Medzimesačná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny energií a potravín, bola vo februári už tretí mesiac po sebe vo výške 0,1 %. Medziročná jadrová inflácia bola na úrovni 1,6 %, čiže v rovnakej výške ako v januári.

Ceny potravín sa minulý mesiac v USA zvýšili o 0,4 %, čo bolo ich najväčšie zdraženie od septembra 2011. Na februárovom raste celkovej hladiny spotrebiteľských cien sa zdraženie potravín podieľalo viac ako polovicou. Výrazne zdraželo mäso, ryby, hydina, vajíčka, zelenina a ovocie. Ceny benzínu klesali už druhý mesiac a pomohli vyvážiť prudké zdraženie vykurovacieho oleja a zemného plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy