Kríza na Ukrajine poškodila dôveru v nemeckú ekonomiku

Index dôvery podľa údajov inštitútu ZEW tento mesiac klesol na 46,6 bodu z februárových 55,7 bodu

Dôvera nemeckých investorov tento mesiac pre obavy z krízy na Ukrajine prudko oslabila. Index dôvery podľa údajov, ktoré zverejnil v utorok inštitút ZEW, klesol na 46,6 bodu z 55,7 bodu. Prepad bol najhlbší od apríla 2013, pričom index klesal tretí mesiac v rade. „Kríza na Kryme poškodzuje dôveru v najväčšiu európsku ekonomiku, ukazovatele však naznačujú, že hospodárska konjunktúra v súčasnosti nie je ohrozená,“ uviedol prezident inštitútu ZEW Clemens Fuest.

To naznačil aj index súčasných podmienok v nemeckej ekonomike, ktorý podľa osobitných údajov inštitútu posilnil na 51,3 bodu z februárových 50 bodov. Obsadenie ukrajinského regiónu Krym rusky hovoriacimi vojakmi tento mesiac vyvolalo najväčšiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom. Spojené štáty a Európska únia v reakcii na víkendové referendum o samostatnosti Krymu v pondelok uvalili sankcie na predstaviteľov Ruska a krymskej vlády, ktorých obviňujú z porušovania územnej celistvosti Ukrajiny.

Nemecká ekonomika počas prvých rokov dlhovej krízy v eurozóne vykazovala silný rast a po oslabení v závere roku 2012 sa v prvom kvartáli 2013 opäť zotavila. Po vlaňajšom miernom raste o 0,4 % prognózuje vláda v Berlíne v tomto roku posilnenie výkonu ekonomiky o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy