Podľa prieskumu sa krymská kríza prejaví na nemeckej konjunktúre

Väčšina Nemcov predpokladá, že sa krymská kríza nepriaznivo prejaví aj na konjunktúre nemeckej ekonomiky. Manager magazin informuje o výsledku prieskumu ústavu Emnid, ktorý ho vypracoval pre denník Welt am Sonntag. Podľa neho 57 % respondentov uviedlo, že napätie s Ruskom spomalí rast domácej ekonomiky a ohrozí pracovné miesta. Vyše 39 % opýtaných odpovedalo, že udalosti na východe kontinentu neovplyvnia nemeckú hospodársku dynamiku.
Za tvrdé sankcie Západu proti Rusku sa vyslovilo 20 % opýtaných v prípade, ak pripojí Krym k svojmu územiu. Diplomatickému hľadaniu východiska z krízy dávalo prednosť 42 % účastníkov prieskumu; 27 % sa domnieva, že Západ by mal prijať výsledok referenda obyvateľov Krymu.
Viac ako 34 % respondentov sa vyslovilo za predĺženie lehoty na odstavenie nemeckých jadrových elektrární. Ich prevádzkovaním by sa mala znížiť závislosť Nemecka od ruského plynu. Avšak 59 % nepokladá dlhšie využívanie jadrových elektrární v krajine za potrebné. Treba ich odstaviť v stanovenom termíne, najneskoršie v roku 2022.
Na otázky Emnidu odpovedalo 500 respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy