Pri podnikaní treba venovať zvýšenú pozornosť platobnej schopnosti

Podnikatelia, ktorí si neplnia svoje peňažné záväzky vôbec alebo len čiastočne, prípadne až po ich splatnosti, sa dostávajú do omeškania a hrozia im sankcie.

Podnikatelia, ktorí si neplnia svoje peňažné záväzky vôbec alebo len čiastočne, prípadne až po ich splatnosti, sa dostávajú do omeškania a hrozia im sankcie. Nepríjemným situáciám, ktoré neraz končia na súde či v rukách exekútorov, však možno predísť.
"Podnikatelia by mali venovať zvýšenú pozornosť previerke platobnej schopnosti potenciálnych zmluvných partnerov. Mohli mať s nimi už nejaké skúsenosti, môžu získať referencie od iných, informácie sú tiež verejne dostupné v účtovných dokladoch firiem," radí partner advokátskej a patentovej kancelárie Vojčík and Partners Leo Vojčík. Pri uzatváraní zmlúv odporúča využívať rôzne zabezpečovacie prostriedky, napríklad záložné právo k veciam či k nehnuteľnostiam.
Vojčík poukazuje na rôznorodosť zmluvných vzťahov, preto sa jednotný postup pri vymáhaní platieb odporučiť nedá. "Prvým krokom býva doručenie výzvy na zaplatenie dlžnej sumy tomu, kto svoj záväzok nesplnil riadne a včas. Ak dlžník na výzvu reaguje, nie je však schopný svoj dlh splatiť naraz, zmluvné strany sa môžu dohodnúť na splátkovom kalendári," pokračuje. V takom prípade odporúča uzavrieť dohodu o splátkach spoločne s písomným uznaním dlhu dlžníkom.
"Dlžník písomne uzná svoj dlh čo do dôvodu i výšky, v takom prípade sa premlčí právo veriteľa na plnenie až o desať rokov odo dňa, keď k uznaniu dlhu došlo. Ak sa zmluvný vzťah riadi Obchodným zákonníkom, účinky uznania dlhu má aj čiastočné plnenie záväzku dlžníka," vysvetľuje Vojčík.
Výzva na zaplatenie dlžnej sumy nemusí byť úspešná, v takom prípade sú podľa advokáta potrebné ďalšie právne kroky. "Veriteľ si pohľadávku môže uplatniť na súde žalobou o zaplatenie. Ak to povaha veci umožňuje, je možné podať návrh na vydanie platobného rozkazu, súd ho vydá v skrátenom rozkaznom konaní," priblížil. Pravdepodobnosť vymoženia dlžnej sumy je vyššia, ak dlžník uzná dlh do notárskej zápisnice. "Notárska exekučná zápisnica je pre veriteľa výhodná, keďže sama o sebe je exekučným titulom za predpokladu, že má všetky zákonné náležitosti. Takto uznaný dlh sa už nemusí uplatniť na súde," doplnil Vojčík.

Súvisiace články

Aktuálne správy