Platiť za auto rovnako ako za mobil: Citroën chce zaviesť paušály aj platby za kilometer

, iHNed Foto:SITA

Budete platiť napríklad 200 eur mesačne a za to si kúpite úroveň mobility, ktorá vám vyhovuje.

Na autosalóne v Ženeve sa šéfredaktor portálu www.vybermiauto.cz Ondřej Behal a redaktor servera IHNED.cz rozprávali so šéfom značky Citroën Frédéricom Banz, ktorý priblížil inovácie, ktoré chce značka zavádzať pri predaji nových áut.

Banz tvrdí, že inšpirácia prišla zo sveta mobilných telefónov. „Chceme, aby náš zákazník platil mesačný paušál v ktorom je zahrnutá väčšina nákladov na prevádzku auta vrátane servisu alebo poistenia. Budete platiť napríklad 200 eur mesačne a za to si kúpite úroveň mobility, ktorá vám vyhovuje,“ povedal Banz. V ponuke by tak bolo niekoľko úrovní paušálov, odvíjajúcich sa od variantu každého modelu, kvality poistenia a tak ďalej. Auto by ste po novom v salóne nekupovali, čiže by ste ho ani nevlastnili, podľa výšky mesačnej splátky by ste dostali mieru mobility, akú potrebujete.

Ďalšou inováciou o ktorej Citroen rozmýšľa v niektorých krajinách, bude možnosť platiť za každý prejdený kilometer. Aj v tomto prípade bude nejaký základný paušál za amortizáciu, ale podstatná časť platby by sa odvíjala od počtu najazdených kilometrov. Nejde však o txikárčenie, skôr alternatívu na zdieľanie auta s viacerými osobami. „Na rozdiel od taxíka máte auto vždy okamžite po ruke. Myslím, že to bude výhodná služba potrebná pre ľudí, ktorí veľa cestujú a auto potrebujú len pár mesiacov v roku, pretože splátka bude nižšia ako u operatívneho leasingu. Alebo pre tých, ktorí auto používajú veľmi zriedka,“ hovorí Banz.

Zatiaľ však žiaden zo spomínaných konceptov v praxi nenájdeme. Firma chce tento nový prístup  vyskúšať vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii už začiatkom júna, potom zvážia, ktoré služby rozšíria aj na ostatné trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy